Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Americký prezident v Praze: čímpak to jezdí?

Aleš Jungmann
Diskuze (116)
Zřejmě nejvlivnější muž světa, George W. Bush, je na krátké návštěvě naší republiky. Po Praze se pohybuje ve svých dvou limuzínách Cadillac DTS. Pojďme si v krátkosti připomenout co jsou tyto vozy zač.

Limuzíny značky Cadillac již více než sto let vozí špičky americké politiky. Nejen prezidenty, ale i politiky a velvyslance. Dnešní vůz amerického prezidenta je upravená verze vozu Cadillac DTS. Oproti sériové podobě je delší, širší a vyšší a pochopitelně také o hodně těžší kvůli velmi rozsáhlé bezpečnostní výbavě. Vlastně můžeme říci, že ze sériového DTS zbyla pouze vnější podoba, protože například platforma podvozku je převzatá z trucku od GM. Bezpečnostní výbava obsahuje kromě silného pancéřování také tlustá bezpečnostní skla, za kterými sice je posádka vozu vidět, ale neproniká přes ně z vnějšku světlo a proto musí být interiér bohatě osvětlen. Vůz je dále odolný proti chemickým útokům, je obut do zakázkových pneumatik run-flat od společnosti Goodyear, které by měly být schopné jízdy i s velkými poškozeními. Další podrobnosti k bezpečnostním opatřením nebyly z pochopitelných důvodů zveřejněny, spekuluje se, že po vzoru prezidentských speciálů Boeing 747 řady 200 dostala limuzína sofistikované obranné elektronické vybavení.

Tvář Cadillaku DTS s vertikálně orientovanými xenonovými světlomety, rozměrnou mřížkou chladiče a koncovými světly z LED diod je již přes dva roky poznávacím znamením limuzíny hlavy americké politiky. Poprvé s ním jel prezident George W. Bush 20. ledna 2005 v den své inaugurace do úřadu po Pensylvania Avenue, sériová verze byla představena za měsíc po této akci na autosalonu v Chicagu.

Interiér vozu nabízí komfortní místa pro šest cestujících. Vzadu sedícím cestujícím bude sloužit špičková hudební soustava s měničem na 10 CD a komunikační centrum. Všestranně seřiditelná sedadla se samočinně přestaví dle polohy cestujícího a upraví nastavení pro maximum komfortu. Prezidentský znak je na několika místech v interiéru, ale také na obou bočních dveřích. Vlajka Spojených států je umístěna na pravém blatníku, prezidentská zástava vlaje na levém blatníku, pokud je prezident ve voze. V noci jsou vlajky osvětlovány bodovými světly.

O pohon se stará benzínový osmiválec o zdvihovém objemu 4,6 litru a výkonu 292 koní. Maximální hodnota točivého momentu je 390 Nm. Kvůli zhruba šestitunové hmotnosti vozu je maximální rychlost určena na 120 km/h.

Před pořízením limuzín DTS jezdil prezident USA ve speciálu postaveném na bázi vozu Cadillac DeVille z roku 2001, který je i nadále ve službách Bílého domu.

Aleš Jungmann
Diskuze (116)
Avatar - Pekelná Micinka
6. 6. 2007 20:37
Re: Komik a jeho svět
To ano. :yes:
Avatar - Lonestarstate
6. 6. 2007 18:12
Re: Komik a jeho svět
:-) :yes: :yes: :yes: Mě nejvíc pobavilo "Vojáci nazdal" ;-)
Avatar - Lonestarstate
6. 6. 2007 18:07
Re: Komik a jeho svět
Omlouvám se ti. Opravdu jsem to špatně přečetl. Avšak tvoje paralela mi připadá i nadále přinejmenším podezřelá. Copak dneska sem nesmí prezident Ruska? ps: Cabrio postavené na základě DTS je otázkou individuálních úprav a připlácí se za něj zhruba 20 000 dolarů. Vzhledem k proporcím původní limuzíny ale není kdovíjak ladné, stejně jako tenhle tank, který se jako DTS snaží tvářit ale už kvůli špatně lícujícímu chromovanému grilu, za kterým se schovává kdovíco, není těžké ho prokouknout. Technicky nemá s DTS nic moc společného. Spíš s Escalade a Hummerem >:D
6. 6. 2007 17:28
Re: Komik a jeho svět
:yes: :yes:
6. 6. 2007 17:24
Re: Skoda,
Bravo Lones :yes: