Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Apple CarPlay nové generace: Co si pro nás Apple chystá?

Dominik Kovář
Diskuze (4)

Společnost Apple masivně pracuje na aplikaci CarPlay nové generace, které přinese spoustu zajímavých novinek.

Společnost Apple na konferenci WWDC představila systém CarPlay nové generace. Ne, nejedná se o obyčejné drobné aktualizace, ale o skutečně velké kroky ve vývoji a propojení automobilového světa s infotainmentem. Na co se tedy můžeme v nové generaci CarPlay těšit?

Mezi nejvýraznější novinky aplikace bude patřit možnost ovládání klimatizace, ladění rádia, přehled počasí, informace o stavu vozidla (palivo, nabití, výkon) a mnoho dalšího. CarPlay tak v podstatě převezme funkce standardního infotainmentu vyvíjeného jednotlivými automobilkami.

Největší výhoda spočívá v tom, že již nebude nutné přepínat mezi aplikací CarPlay a infotainmentem vozu. CarPlay se ve skutečnosti stane samotným infotainmentem a usnadní tak řidičům život za volantem. Volit také budete moci mezi různými widgety. V podstatě se tyto změny dají přirovnat k funkcím, které jsou dnes běžné při ovládání mobilního telefonu.

Video se připravuje ...

Bližší informace o tom, jak přesně bude CarPlay fungovat, od Apple nemáme. Pravděpodobně bude nadále nutné propojení vašeho telefonu iPhone, ať už pomocí kabelu, nebo bezdrátové funkce (dle výbavy daného modelu).

Apple má všechno vymyšlené perfektně, zatím ale chvíli potrvá, než se vylepšeného CarPlay dočkáme v praxi. Společnost neměla zcela jasnou odpověď na přesnější termín spuštění nové generace, počítá se však minimálně s koncem roku 2023. Mezi tím bude společnost odkrývat další informace, včetně seznamu podporovaných značek a modelů, kde bude možné nový CarPlay využít. Prozatím svoji podporu ohlásily automobilky Acura, Audi, Ford, Honda, Infiniti, Jaguar, Land Rover, Lincoln, Mercedes, Polestar, Porsche, Renault a Volvo.

Velké úsilí vynaložené ve zdokonalení aplikace CarPlay hodlá Apple využít také při vývoji chystaného elektrického autonomního vozu. Ani zde se však nejedná o aktuální téma - představení finální verze vozu Apple je prozatím naplánováno na rok 2025.

Dominik Kovář
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - KANKUNEN
14. 6. 2022 08:55
Re: A už umí česky
:yes:
13. 6. 2022 15:16
Re: A už umí česky
Siri stoji za prd i anglicky, zousim to cas od casu a je to skoro nepouzitelny. Tady je google / amazon uplne jinde.
Jediny co pouzivam v carplay je “switch to {nazev aplikace}” a i to funguje tak 8/10. Ale aspon na to mam v aute tlacitko a nemusim hulakat “hey siri”.
Avatar - KANKUNEN
13. 6. 2022 13:12
A už umí česky
rád bych někdy hlasem zavolal třeba Kučeru. Volat Kjuseru mě nebaví.
13. 6. 2022 13:10
Sranda
A co je nejvetsi sranda, ze telefon za 10 tisic dokaze infotainment 10x lepe nez samotna automobilka.
Protoze jde o SW a nikoli HW.

Co se tyka zde zminene temer plne integrace, zustanme realisti. To bude trvat dlouho. D l o u h o.


Naopak co mi vyhovuje je soucasny stav - v aute mam na klimu apod. tlacitka a na obrazovce carplay. Prepnout je potreba malo a je to hned, ostatne i to radio streamuju … ma to mouchy ale nemam s tim problem.