Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Američané sestavili vzhled Apple Car na základě patentových snímků

Ondřej Mára
Diskuze (7)

Apple zatím o vývoji svého vlastního automobilu mlčí, přesto už si nechal registrovat řadu patentů, které naznačují vznik zajímavého projektu.

O projektu Apple Car se spekuluje již dlouhé roky, americký technologický gigant však stále mlčí a nechce k projektu prozrazovat žádné podrobnosti, což ovšem v případě této společnosti není žádným překvapením.

Namísto oficiálních prohlášení ale můžeme sledovat stále rostoucí počet patentů, určených pro osobní automobily, které si společnost Apple nechává registrovat. I díky této aktivitě je tak jasné, že se za zavřenými dveřmi v Cupertinu zřejmě chystají velké věci.

Svým způsobem první neoficiální náhled na možnou podobu projektu Apple Car, ať už konceptu nebo produkčního vozu, ale nyní nabízí americká společnost Vanarama, která se jinak primárně zaměřuje na leasing vozidel.

Odborníci této společnosti se zaměřili na již známé automobilové patenty společnosti Apple, ze kterých krok za krokem poskládali zřejmě první pohled na možný budoucí design projektu Apple Car. A světe div se – jejich vize vypadá celkem realizovatelně a hlavně zajímavě.

Design exteriéru je jednoduchý a elegantní, podobně jako produkty společnosti Apple. Na první pohled pak zaujmou zejména tenké světlomety, masivní prosklení kabiny nebo dveře. Ty jsou totiž podle všeho vybaveny zapuštěnými klikami, otvírají se proti sobě a chybí mezi nimi klasický B-sloupek.

Interiér pak opět sází na jednoduchou eleganci a ve velkém mu dominují displeje, což by nás už ale nemělo překvapovat. Jednak se tímto směrem vydává většina automobilek a jednak je potřeba si vzpomenout, že kdysi právě Apple s telefonem iPhone ve velkém propagoval dotykové telefony.

Dá se předpokládat, že budoucí Apple Car přinese celou řadu designových, technologických a koncepčních inovací. Ostatně podle spekulací by měl být vůz elektrický a plně autonomní, čemuž napovídá i kabina s možností otočení předních křesel směrem k zadním cestujícím.

Samozřejmě se jedná pouze o vizi, která vychází z nemnoha dostupných materiálů. Produkční automobil tak bude nejspíš v mnoha ohledech dosti odlišný, již stávající vize však vypadá velmi dobře a snad i realizovatelně. Kolem celého projetu je ale stále celá řada neznámých.

Podle posledních informací by projekt Apple Car měl být navržen v Apple, jeho výrobu by však podobně jako u elektroniky měly zajišťovat jiné společnosti. V uplynulých měsících se přitom mluvilo o řadě automobilek, včetně Hyundai, Toyoty nebo rakouské Magna Steyr. Představení vozu se pak očekává zhruba v roce 2025 – tedy pokud půjdou věci podle plánu.

Ondřej Mára
Diskuze (7)

Doporučujeme

Avatar - Mokrous
11. 11. 2021 22:46
Levostranné řízení???
On je Apple Britská firma?
11. 11. 2021 11:04
Re: Haha
Tak do již představených prototypů Foxconnu to má daleko .
11. 11. 2021 10:52
Haha
Haha tak to si myslim, ze Apple Car takhle vypadat teda nebude :-!
11. 11. 2021 10:33
Foxconn ?
A kdo jim to bude vyrábět? Foxconn?

Co bude představeno u Fisker (vyrábí Foxconn) za 6 dnů?
https://www.fiskerinc.com/
Avatar - Roman Horký
11. 11. 2021 10:14
Re: Interiér OK
Ať už jakkoli, hnusné to prostě je :-) Tak jestli produkční varianta bude aspoň o trošku hezčí, tím lépe.