Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Art Car od BMW je poprvé elektrický. Dokonce to není ani sporťák

Matyáš Kunst
Diskuze (0)

Automobilka BMW odhalila nový Art Car k příležitosti zahájení dlouhodobé spolupráce s významným německým muzeem. Stylové úpravy se dočkal elektrický crossover iX1.

Jedinečný projekt BMW Art Car spojuje svět automobilového průmyslu a umění. Jeho počátek se datuje do roku 1975, kdy automobilka oslovila francouzského závodníka a umělce Poulaina. Jako své plátno si tehdy vybral model BMW 3.0 CSL, který následně sám řídil v 24hodinovém závodě Le Mans. 

Dnes můžeme napočítat již přes 20 různých „Art Cars“, i když jen 19 z nich je považováno za „oficiální“ a plnohodnotné projekty (dnešní vůz do této užší skupiny nespadá). Nejnovější přírůstek této kolekce byl představen teprve nedávno, a to k příležitosti zahájení dlouhodobé spolupráce se Städel Museum.

Jedná se o BMW iX1, což je elektrický crossover, který byl představen přibližně před rokem. Představuje první vůz s takto mohutnou konstrukcí a první vůz s elektrickým pohonem, který byl pro umělecké účely vybrán. Dosud se projekt zaměřoval na sportovní vozy, čímž tento krok představuje zajímavou změnu v tradici. Svým způsobem to odráží trend dnešní doby. 

„Jsme nadšeni, že můžeme rozšířit naši kulturní angažovanost prostřednictvím nového partnerství se Städel Museum - jedním nejvýznamnějších německých muzeí umění. Design BMW iX1 vytvořený Marcem Brandenburgem je perfektním začátkem nové dlouhodobé spolupráce, která prostřednictvím formátu Städel Invites přinese mnoho inspirativních setkání s umělci," říká Ilka Horstmeier, členka představenstva BMW AG pro oblast lidských zdrojů a nemovitostí.

Design pochází od umělce Marca Brandenburga, který do něj implementoval aspekty času, prostoru a rychlosti. Ano, jedná se o velmi abstraktní malby, které mají místy až hororové prvky, ale zpracování je samozřejmě velmi solidní. Jen se přesvědčte sami!

Video se připravuje ...

Matyáš Kunst
Diskuze (0)

Doporučujeme