Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin chce s hypersportem Valkyrie získat celkové prvenství v Le Mans

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Aston Martin oficiálně oznámil, že v roce 2021 hodlá s dvojicí závodních vozů na základech modelu Valkyrie bojovat o první pozici v celkovém pořadí slavných 24 hodin Le Mans.

 

Šampionát FIA WEC spolu se slavnou čtyřiadvacetihodinovkou v Le Mans stále představuje jednu z nejatraktivnějších závodních sérii světa, ale v posledních letech jej trápí stále se zmenšující účast továrních týmů v nejvyšší třídě LMP1.

FIA společně s ACO, pořádající právě 24 hodin Le Mans, již v první polovině loňského roku uvolnila první informace o plánované změně, kdy má současnou třídu LMP1 nahradit zcela nová kategorie vozů na základech hypersportovních automobilů nabízených pro běžných silniční provoz.

První podobu předpisů pro novou vrcholnou kategorii vozů pro vytrvalostní závody zveřejnila FIA společně s ACO před koncem roku 2019 a jejich finální provedení má vstoupit v platnost od září roku 2020 a mají být využívány minimálně do roku 2025.

Právě s ohledem na tato nová pravidla se Aston Martin rozhodl využít svůj v současnosti vyvíjený projekt Valkyrie za základ pro závodní vůz, který má v roce 2021 bojovat o první pozici v celkovém pořadí 24 hodin Le Mans. Britská automobilka tuto informaci oficiálně zveřejnila v souvislosti s 60. výročím vítězství vozu Aston Martin DBR1 ve čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans roku 1959.

Aston Martin chce připravit minimálně dva vozy na základech modelu Valkyrie pro účast v sezóně 2020/2021 šampionátu FIA WEC, jehož součástí je i 24 hodin Le Mans.

V souladu s novými předpisy pro třídu Hypercar mají nové závodní vozy vycházet z okruhového provedení Valkyrie AMR Pro a i k jejich pohonu má sloužit atmosférický vidlicový dvanáctiválec o objemu 6,5 litru.   

Zároveň s vozy pro nejvyšší kategorii vytrvalostních závodů má Aston Martin i nadále připravovat závodní automobily na základech modelu Vantage pro nižší třídy.   

Zdroj: Aston Martin

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - pradeda777
18. 6. 2019 17:05
Hmmmm
....nebudou nakonec stávající vozy LMP2 rychlejší než nové LMP1?