Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin hledá kupce. Koupí ho Toyota, nebo Mahindra?

David Bureš
Diskuze (49)
Ještě minulý měsíc vedení Aston Martinu tvrdilo, že automobilka není na prodej.

Majoritní vlastník automobilky Aston Martin, kuvajtská společnost Investment Dar hledá kupce, který by koupil její podíl v tomto britském výrobci. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním hned na pět osob obeznámených se situací.

Kuvajtská firma, vlastnící 64% podíl Astonu Martin, si už najala lidi z poradenské společnosti Rothschild, kteří jí mají pomoci s prodejem jejího podílu v automobilce sídlící v britském Gaydonu.

Firma Rothschild oslovila několik kupců, mezi kterými má být i indický koncern Mahindra & Mahindra, proslavený v Evropě především svými offroady. Japonská Toyota si pak již před několika týdny údajně najala auditora, který má zpracovat studii týkající se nákupu Astonu Martin.

Toyota už s britskou značkou spolupracuje. Aston Martin Cygnet je totiž převlečenou Toyotou iQ. Anglická automobilka pak údajně má zájem o japonské motory.

Partnerství Astonu Martin s koncernem ze země vycházejícího slunce by byl jistě výhodný pro obě strany. Aston by se stal součástí silného koncernu, což by pomohlo jeho vývoji. Podle některých názorů malá luxusní automobilka nemůže bez silného hráče v zádech přežít.

Toyota by pak do svého konsorcia získala slavnou značku, díky které by mohla s konkurenčním VW Group a jeho Lamborghini, Porsche nebo Bentley bojovat na více frontách.

Zatím není jasné, za kolik bude podíl v Astonu Martin nabízen. Hovoří se však o tom, že Investment Dar bude po novém vlastníkovi žádat 800 milionů dolarů, tedy zhruba 25,6 miliardy korun.

Investment Dar spolu s další kuvajtskou firmou Adeem Investment, americkým investičním bankéřem Johnem Singersem a Davidem Richardsem koupilo většinový podíl v Astonu Martin před pěti lety. Do té doby byl většinovým vlastníkem britské automobilky Ford, který v ní má i nadále malý podíl.

David Bureš
Diskuze (49)
Avatar - Hammunasakra
12. 11. 2012 20:42
Re: Toyota?
:-)
Avatar - Hammunasakra
12. 11. 2012 20:41
Re: V aktualnom Autipe pise sef Astonu
NEřekla bych - čínský trh je OBROVSKÝ, tam se prostor pro (klidně 100%ní) nárůst prodejů Volvo najde..
..Saab končil s jedním (nedotaženým) modelem, portfolio Volvo NEní (vůbec) špatné - oživení je sice teď trochu "bržděno" krizí, ale o Volvo se (teď už) NE"bojím" ;-)
12. 11. 2012 19:21
Re: Toyota?
Ano, do Cologne, kde se vyrábí i V8.
Avatar - Mrakoplas
12. 11. 2012 17:53
Re: V aktualnom Autipe pise sef Astonu
Obávám se, že v tomto případě je přání otcem myšlenky. :-)
12. 11. 2012 17:50
Re: Toyota?
Jo, V8 od Jaguaru si překopali, ale V12 nedělal AM, ale Cosworth, který jej z počátku pro AM i vyráběl. Pak se výroba V12 přesunula do Německa do továrny AM.