Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin odhaluje ruční výrobu nových klasiků DB4 GT Zagato Continuation

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Aston Martin nechává nahlédnout do procesu výroby limitované edice vozů DB4 GT Zagato Continuation, jejichž prostřednictvím britská automobilka oslavuje významné výročí spolupráce s italskou karosárnou.

Aston Martin a Zagato letos oslavují 60 let od zahájení spolupráce a druhá jmenovaná společnost k tomu přidává i 100 let od svého založení. Významná jubilea tyto dvě spolupracující firmy oslavují prostřednictvím „balíčku“ DBZ Centenary Collection, jehož součástí jsou dva vozy, z nichž má být každý vyroben v pouhých devatenácti exemplářích.

Prvním z této dvojice automobilů je Aston Martin DB4 GT Zagato Continuation, který oživuje slavný původní model z počátku šedesátých let dvacátého století a druhým pak Aston Martin DBS GT Zagato, stojící na základech současného modelu DBS Superleggera.

Aston Martin DB4 GT Zagato Continuation byl odhalen již v červnu letošního roku a první exemplář byl představen i během slavných 24 hodin Le Mans, ale britská automobilka nyní nabízí možnost nahlédnout díky nádherným fotografiím na výrobu dalších vozů.

Odborníci z Aston Martin Works mají v současnosti v Newport Pagnell rozpracováno nejméně deset vozů z celkového počtu plánovaných devatenácti automobilů. Při výrobě je využívána kombinace těch nejlepších výrobních technologií současnosti i výrobních postupů z minulosti. Každý z nově vznikajících DB4 GT Zagato Continuation je výsledkem zhruba 4500 hodin pečlivé práce.

Karoserie například vznikají za pomoci digitálního modelu, jednotlivé hliníkové kusy jsou však opracovávány ručně a to za použití postupů a technologií, na jejichž zdokonalením se podíleli technici z oborů technických i uměleckých. Pod lehkou hliníkovou karoserií je ukryt lehký trubkový rám, který vzhledem k závodním kořenům vozu dostal i certifikaci FIA.

Ne všechno ale zůstává zcela originální. Z menších detailů lze zmínit například kůží potažená sedadla, jejichž základ je vyroben z karbonu. Ještě větší změna se však odehrává pod kapotou, kde je místo 3,7litrového řadového šestiválce uložen 4,7litrový řadový šestiválec. Nově vyrobené vozy tak nabídnou nejvyšší výkon 291 kW (396 k), o jehož přenos na zadní kola se stará čtyřrychlostní manuální převodovka.

Aston Martin DB4 GT Zagato Continuation má spolu s moderním DBS GT Zagato zamířit k zákazníkům v rámci DBZ Centenary Collection, jejíž cena se má pohybovat okolo šesti milionů britských liber, což je zhruba 170 milionů Kč. Zákazníkům ovšem nebudou oba vozy dodány společně, ale postupně a jako první mají být ještě v letošním roce předávána kupé DB4 GT Zagato Continuation, zatímco model DBS  GT Zagato má být vyráběn v příštím roce. 

Zdroj: Aston Martin Lagonda

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme