Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin pokračuje ve vývoji SUV Lagonda

David Bureš
Diskuze (2)
SUV z dílny britské automobilky má být postaveno na základech Mercedesu-Benz třídy GL.

Aston Martin nadále pokračuje ve vývoji SUV, které bude konkurovat chystanému Bentley EXP 9 F. Automobil má vycházet z konceptu Lagonda V12 představeného v roce 2009, jeho vzhled však bude v mnohém přepracován.

O radikální změně vzhledu rozhodla kritika studie Lagonda V12 z řad veřejnosti. Té se nelíbily křiky kombinující meziválečné retro s typickými rysy současných modelů značky. Aston Martin ale trvá na tom, že lidé odmítli pouze zpracování, nikoliv samotnou myšlenku takového auta. Proto na tomto projektu pokračuje.

Koncept byl postaven na základech Mercedesu-Benz GL, techniku od stuttgartské automobilky má použít také sériový vůz. Aston Martin připustil, že je dohodnut s Mercedesem na dodávkách platformy a pohonných jednotek.

Je pravděpodobné, že se pod kapotou SUV objeví známý 5,9litrový vidlicový dvanáctiválec. Nabízena by ale mohla být verze i s menším benzinovým motorem. Uvažuje se dokonce také o vznětové a hybridní variantě.

Přestože výrobce z Gaydonu na SUV nadále pracuje, vedení firmy zatím definitivně nerozhodlo, zda se tento automobil bude prodávat pod značkou Aston Martin, nebo Lagonda.

Lagonda byla v meziválečném období jednou z nejluxusnějších britských automobilek. Po druhé světové válce se spojila s Astonem Martin a po několika letech ukončila samostatnou výrobu. Aston Martin nyní chystá její oživení, podle loňských zpráv by po SUV měl být s názvem Lagonda vyráběn ještě velký luxusní sedan.

Do segmentu luxusních SUV míří několik automobilek vyrábějící luxusní a sportovní automobily. Vedle Astonu Martin a Bentley to je ještě Maserati, jehož SUV bude vycházet z konceptu Kubang, a Lamborghini, které čeká, zda bude vedením VW Group schválena sériová výroba studie Urus.

Těmito modely chtějí výrobci cílit především na zákazníky z východní Evropy a Číny, kde kvalita vozovek není příliš kompatibilní se stávající nabídkou jejich vozů.

David Bureš
Diskuze (2)
Avatar - Hammunasakra
30. 10. 2013 03:43
Re: Kdo nemá SUV jako by nebyl
Svět by se bez zrůdiček typu týhle Lagondy a EXP 9 F určitě vobešel. Zlatá stará Lagonda [odkaz] :yes:
Avatar - flyboyeda
29. 10. 2013 20:11
Kdo nemá SUV jako by nebyl
:-)