Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin ukázal hypersportovní Valkyrii poprvé na okruhu

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Britská automobilka Aston Martin poprvé vyvezla svůj hypersportovní model Valkyrika na závodní okruh a předvedla ho divákům během Velké ceny Velké Británie v Silverstone.

Aston Martin prezentoval Valkyrii již dříve, vždy se však jednalo pouze o statické ukázky. Na okruhu v Silverstone se však vůz poprvé objevil i na trati a diváci tak měli možnost poprvé vidět, na co se vlastně v budoucnosti tradičního britského výrobce můžeme těšit.  A už na první pohled je jasné, že tahle budoucnost bude pořádně zajímavá.

Za volant usedl Chris Goodwin, šéf testovacích jezdců Aston Martin, který se ale během své jízdy rozhodně nesnažil předvést maximální schopnosti vozu. Skutečně šlo spíše o demonstraci stroje, který automobilka několikrát označila za „nejextrémnější silniční auto na světě.“ Plného nasazení vozu bychom se však měli dočkat již příští rok, kdy by se Valkyrie měla účastnit závodů v Le Mans.

Valkyrie je společným dílem automobilky Aston Martin a odborníků z Red Bull Racing, kteří společnými silami stvořili silniční vůz, který ale čerpá z technologií vyvinutých pro závodění ve světě Formule 1. Řidiči tak Valkyrie nabídne aerodynamiku inspirovanou vozy F1, extrémně výkonný hybridní motor a poměr váhy a výkonu 1:1.

Základem hybridní pohonné jednotky je atmosférický 6.5 litrový motor V12 o výkonu 746 kW (1014 koní) s točivým momentem 740 Nm, který se bude vytáčet až na 11.200 ot./min.. Motor však doplňuje ještě elektromotor s baterií, vyvinutý ve spolupráci s Rimacem, který by měl nabídnout dalších 119 kW (162 k) a 280 Nm točivého momentu. Dohromady se pak očekává celkový výkon 1176 koní a 900 Nm točivého momentu při 6000 ot./min.

Video se připravuje ...

Cena jednoho vozu, který byl do detailu přizpůsoben novému majiteli, se měla pohybovat okolo 3,2 milionu dolarů za kus (76,7 mil Kč). Automobilka plánuje výrobu pouze na 150 kusů, přičemž každý byl prodán ještě před zahájením produkce.

„Dnešek je skutečným milníkem nejen v historii Aston Martinu, ale celého našeho průmyslu,“ uvedl Andy Palmer, CEO Aston Martinu. „Aston Martin Valkyrie pokračuje v redefinování toho, co vy i já označujeme jako hypersport, nabídkou bezkonkurenčního výkonu v balení, které je technologicky nad rámec všech ostatních. Zatímco dnešní Chrisova ukázka nebyla předvedena v plné rychlosti, vůbec nepochybuji, že se jednoho dne vrátíme a předvedeme na tomto velkolepém okruhu náš plný potenciál.“

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme