Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin V12 Vantage S Roadster: 573 koní s otevřeným nebem nad hlavou (+video)

David Bureš
Diskuze (0)
Silný dvanáctiválec pod kapotou znamená, že nový britský roadster zrychlí z 0-100 km/h za pouhé 4,1 sekundy.

Aston Martin V12 Vantage S se dočkal otevřené varianty. Automobil v nabídce značky nahrazuje dřívější model V12 Vantage Roadster, prodávat se začne ještě v průběhu letošního roku.

Pod kapotou V12 Vantage S Roadster pracuje stejně jako v případě kupé atmosférický 5,9litrový dvanáctiválec o výkonu 421 kW (573 k) a točivém momentu 620 N.m. Ve srovnání s dřívějším modelem V12 Vantage Roadster, prezentovaným v roce 2012, se jedná o nárůst 56 koní a 50 N.m.

Známý motor spolupracuje se sedmistupňovým automatizovaným manuálem Sportshift, který dodala firma Graziano. Proti dřívějšímu šestistupňovému manuálu je toto řešení o 20 kilogramů lehčí. V duchu dnešní doby se (bohužel) jedná o jedinou nabízenou možnost.

V12 Vantage S Roadster je schopen zrychlit z 0-100 km/h za 4,1 sekundy a uhánět maximální rychlostí 323 km/h. Proti kupé je roadster na stovce jen o 0,2 sekundy později, kupé pak zvládne jet až rychlostí 328 km/h.

„Krásný, silný a temperamentní, je velkolepé jej poslouchat i dívat se na něj,“ říká o novince Marek Reichman, šéfdesignér automobilky Aston Martin.

V12 Vantage S Roadster je na první pohled možné rozpoznat díky masce chladiče s karbonovými prvky, která byla navržena pro co nejlepší proudění vzduchu do motorového prostoru. Tak jako u předcházejícího provedení nechybí otvory v kapotě. Uvnitř se zase objevuje nové čalounění, možností je i dokoupení paketu karbonových detailů a lehčích sedaček.

Technika auta se inspirovala závodními modely značky. Ze závodních Astonů například pochází spalovací komory a duté vačkové hřídele. Také sekvenční převodovka se inspirovala řešením ze závodního Vantage GT4.

Inspirací byly i sériové vozy. O zastavení se starají karbon-keramické brzdy, které jsou takřka totožné jako v modelu Vanquish. Výfukový systém je zase odvozen z toho ve speciálu One-77.

V12 Vantage S Roadster nabízí tři nastavení elektronické kontroly stabilizace a dvě nastavení ABS, díky čemuž si pilot může jízdu za volantem otevřeného Astonu opravdu vychutnat. Nechybí ani tlačítko Sport upravující odezvu škrticí klapky, rychlost řazení nebo zvuk motoru. Upravit lze i nastavení posilovače řízení a adaptivních tlumičů.

David Bureš
Diskuze (0)