Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin Valhalla se po dlouhých útrapách již brzy začne vyrábět

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Málokterý model prošel před finální produkcí tolika zásadními změnami. Vypadá to však, že Aston Martin Valhalla má definitivní podobu a začne se brzy vyrábět. 

Výroba britského supersportu je na spadnutí. Od konceptu, který se představil v roce 2019 ještě pod pracovním jménem AM-RB 003, se toho dost změnilo. Původní Valhalla, která vznikla ve spolupráci s týmem Red Bull Racing, měla mít třílitrový vidlicový šestiválec vlastní konstrukce v hybridní i plug-in hybridní podobě.

Video se připravuje ...

Britská automobilka se ale dostala do finančních potíží, které zalepil kanadský miliardář Lawrence Stroll. Ten do vedení Aston Martinu dosadil tehdejšího ředitele AMG Tobiase Moerse, pod nímž došlo k razantním změnám. V prvé řadě došlo kvůli snížení nákladů automobilky k ukončení vývoje výše zmíněného šestiválce. Místo toho nakonec Aston Martin Valhalla (pravděpodobně) dostane plug-in hybridní čtyřlitrový osmiválec z dílny AMG. Ano, pravděpodobně. Britové zatím stále nezveřejnili finální technickou specifikaci svého hypersportu.

V tuto chvíli se očekává, že by osmiválec mohl poskytovat až 552 kW (750 k) v 7200 otáčkách za minutu, spalovací jednotku doplní dva elektromotory, každý na jiné nápravě, s dalšími 157 kW. Maximální kombinovaný výkon by měl činit 699 kW (950 k) s hodnotou točivého momentu 1000 Nm. Součástí ústrojí je dvouspojková osmistupňová převodovka, která je vyvinutá speciálně pro hybridní motorizace.

Valhalla bude díky vychytávkám jako je elektrický diferenciál nebo chybějící zpátečce (couvat se bude pomocí elektromotoru) vážit pouze 1550 kilogramů. I díky této dietě Valhalla vystřelí z nuly na stovku za 2,5 vteřiny, nejvyšší rychlost by měla činit 330 km/h.

V nově přiloženém minutovém videu na sociálních sítích automobilky je kladen důraz na spojení Aston Martin a motorsport. Mezitím se prolínají snímky nové Valhally. Dá se tedy předpokládat, že tím Aston Martin upozorňuje na blížící se start produkce očekávaného supersportu. 

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme