Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin Valkyrie odhodil střechu. Chce nabídnout zážitky jak Formule 1

David Bureš
Diskuze (0)

Model Valkyrie se už od první chvíle prezentuje jako auto využívající poznatky z Formule 1. Monopostům královské série motorsportu má mít přitom vůbec nejblíže nyní odhalená verze.

Aston Martin Valkyrie je hypersportovní automobil poháněný atmosférickým vidlicovým dvanáctiválcem, na kterém britská automobilka spolupracuje s Adrianem Neweyem, legendárním konstruktérem Formule 1. Poprvé se představil už v roce 2016 ve formě prototypu AM-RB 001, sériová verze ale následovala až letos. Použila karoserii kupé, to však v nabídce nebude jediné.

Britská firma totiž nyní představuje model nazvaný Aston Martin Valkyrie Spider, což není nic jiného než otevřený sourozenec dříve prezentovaného kupé. Právě díky otevřené karoserii spider slibuje intenzivní jízdní zážitky, které mají mít z nabídky Valkyrie nejblíže právě Formuli 1. Přitom se auto nemusí omezovat jen na jízdu po závodních okruzích.

Největším rozdílem oproti kupé je právě možnost jízdy s otevřeným nebem nad hlavou, a to díky možnosti sejmutí střešního panelu. Ten je vyrobený z karbonových vláken a sundává se ručně. Toto řešení si přitom vyžádalo rovněž úpravy dveří, které jsou „nůžkové“. „Racčí“ křídla kupé kvůli chybějící střeše logicky nešlo použít.

Otevřená karoserie si nicméně vyžádala i další dodatečné úpravy, ať už z hlediska aktivních aerodynamických prvků, adaptivního podvozku nebo karbonové struktury. Provedené změny přitom mají zajistit optimální jízdní výkon jak s nasazenou střechou, tak bez ní.

Naopak pohonné ústrojí se nijak neměnilo. Nadále tak jde o hybrid s atmosférickým vidlicovým dvanáctiválcem o objemu 6,5 litru o kombinovaném výkonu 850 kW (1.155 koní). Valkyrie Spider se díky tomu dokáže překonat rychlost 350 km/h. To však mluvíme o jízdě se střechou, při jejím sejmutí se maximálka pohybuje kolem 330 km/h.

„To, co vidíte, je jednoduchý odnímatelný střešní panel, bylo ale výzvou zůstat věrný koncepci Valkyrie. Udržet aerodynamické vlastnosti při sejmuté střeše bylo nesmírně důležité, stejně jako minimalizovat nevyhnutelný přírůstek hmotnosti a zároveň maximalizovat požitek jezdce,“ říká o provedených změnách konstruktér Adrian Newey, dnes hlavní technický inženýr stáje Red Bull Racing.

Aston Martin má v plánu vyrobit jen 85 exemplářů Valkyrie Spider, což je výrazně méně než avizovaných 150 kusů kupé. Možná i proto automobilka zdůrazňuje, že už jsou takřka všechny exempláře vyprodané. První zákazníci si každopádně vůz převezmou v druhé polovině roku 2022, už nyní si ho však mohou naživo prohlédnout během aktuálně probíhající přehlídky Pebble Beach Concours d’Elegance v kalifornském Monterey.

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme