Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Atlas ATV je terénní bestie z Ukrajiny. Nezastaví ji ani voda

Jan Zajíc
Diskuze (6)

Poradí si s těžkým terénem, pískem, bahnem nebo sněhem, ale umí také plavat. Znáte terénní vůz Atlas?

Atlas ATV (zkratka termínu "all-terrain vehicle", tedy "vozidlo do každého terénu") je projektem ukrajinské společnosti Atlas Industry, která ho vyrábí od roku 2019. Od té doby postavila 10 exemplářů. Jeden z nich si nedávno krátce vyzkoušel Sergi Galiano ze známého YouTube kanálu Supercar Blondie.

Sergi ve videu nabízí pohled na několik zajímavých detailů, ukazuje nám minimalistický, ale přitom poměrně moderně vyhlížející design, prozrazuje, že obrovské pneumatiky mají průměr 165 centimetrů a že celé vozidlo je vysoké 2,8 metru.

Ve spojení se světlou výškou až 58 centimetrů jsou proto potřeba schůdky, aby se dalo jakž takž pohodlně dostat do kabiny. Ta mimochodem nabízí uspořádání s řízením uprostřed. Zbytek interiéru si zákazníci mohou nakonfigurovat podle vlastních požadavků, potřeb i vkusu. Mohou tu být samostatná sedadla, lavice nebo dokonce nosítka. Maximálně pak Atlas pobere 12 lidí.

O pohon se stará překvapivě skromný motor, čtyřválcový turbodiesel o objemu 1,5 litru s původem o Renaultu. Zhruba 2,2 tuny vážící Atlas se rozjede maximálně na 60 km/h. Pohybovat se však umí nejen na souši, vozidlo dokáže také plavat. Velké pneumatiky v takovém případě slouží vlastně jako kolesa. Ve vodě činí nejvyšší rychlost 7 km/h.

Malý diesel ovšem potěší rozumnou spotřebou, výrobce tvrdí, že Atlas na plnou nádrž (objem bohužel neznáme) ujede až 800 km.

Terénní stroj dále nabízí vzduchový podvozek, dvě uzávěrky diferenciálu a tři způsoby řízení: umí zatáčet předními koly, všemi koly a zvládá také takzvanou "krabí chůzi".

Video se připravuje ...

Výrobce přitom zdůrazňuje, že se Atlas řídí v podstatě stejně jako normální auto s manuální převodovkou. Mimochodem, všimněte si, že i řadička pochází z Renaultu.

A cena? Ta začíná na částce 135 tisíc dolarů, což je v přepočtu asi 3,15 milionu korun.

Jan Zajíc
Diskuze (6)

Doporučujeme

Avatar - Ham.
2. 5. 2022 11:44
Re: Povinná Ukrajina?
Tož běž, běž, val, val a už sa nevracaj.
2. 5. 2022 10:24
Re: Povinná Ukrajina?
já na tom článku ale nevidím nic politického. to tě tak rozčiluje, že je to z Ukrajiny?
2. 5. 2022 10:11
Re: Povinná Ukrajina?
Ešte keby si sa naučil čítať. Píšem o aktuálnom dianí, čo s tým má história?
2. 5. 2022 09:27
Re: Povinná Ukrajina?
asi bych se podíval do historie kolik je tady toho o ruských autech a kolik o ukrajinských. odhaduju poměr tak sto ku jedné:)
1. 5. 2022 18:37
Povinná Ukrajina?
Treba ju pripomínať a vyzdvihovať? Bežte do riti. Za články, ktoré (možno) za niečo stoja, si nechávate platiť a za tie tony reklamy, čo z nich obsah pomaly nie je vidieť, nám strkáte pod nos "novinky" skoro spred roka; ale v kontexte doby a aktuálneho diania sú to len 5račky s politickým podtónom, inak by to tu vôbec nebolo. Už sem prakticky nie je prečo chodiť. Toto už nie je server o autách.