Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Atlis Motor Vehicles představuje elektrický pick-up s neuvěřitelnými výkony a dojezdem

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Severoamerická společnost Atlis Motor Vehicles je dalším novým výrobcem, který chce uspět na trhu s elektřinou poháněným pick-upem. Model XT ohromuje svými výkony i dojezdem přes 800 km na jedno nabití.

Společnost Atlis Motor Vehicles představuje nového hráče mezi výrobci velkých pick-upů, patřících k nejpopulárnějších kategorii nových automobilů na severoamerickém trhu. Atlis XT má být zástupcem full size pick-upů a tomu má odpovídat jeho velikost i výkony.

Základem novinky prozatím nepříliš známé značky z Arizony, je rám, v němž je mezi přední a zadní nápravou prostor pro baterie. K pohonu zde slouží čtveřice elektromotorů, umístěných po dvojicích u náprav a roztáčejících všechna čtyři nezávisle zavěšená kola se vzduchovým odpružením prostřednictvím jednostupňových převodovek.

Atlis XT má díky svému pohonnému ústrojí s blíže nespecifikovanými výkony zvládnout akceleraci z 0 na 96,6 km/h za 5,0 s a při plném zatížení za 18,0 s. Maximální rychlost se má pohybovat kolem 193 km/h.

Vedle dynamických schopností si pozornost zaslouží i již zmiňovaný dojezd. K dispozici bude provedení s dojezdem kolem 480 km, 640 km a přes 800 km. Dobíjení na plnou kapacitu má při využití nabíjecí stanice Atlis Motor Vehicles zabrat pouhých 15 minut.

Pick-up má kromě svých dynamických schopností a dojezdu vynikat i nosností. Podobně jako v případě baterií bude k dispozici několik provedení a vrcholem má být verze, která bude mít nosnost téměř 2270 kg. Na tažném zařízením má být Atlis XT schopen utáhnout až 9070 kg a při použití sedla na korbě lze připojit návěs až do hmotnosti 15.875 kg.

Díky provedení svého pohonného ústrojí nabídne Atlis XT ve své tradičně tvarované karoserii na poměry velkých pick-upů netradiční úložný prostor, který se ukrývá v přídi. Ten představuje vlastně takovou menší krytou korbu.

V případě zadní korby mají být k dispozici dvě provedení s délkou ložné plochy 1981 mm a 2440 mm. Atlis XT pak nabídne i dvě verze světlé výšky, kdy standardem bude 304 mm a v na přání dodávané terénní verzi pak 381 mm.

Kabina se dvěma páry dveří pak má disponovat velkorysými prostorovými poměry, které naznačuje i řešení sedadel pro až šest osob. Vpředu i vzadu mají být použita sedadla s dělením 40/20/40. Samozřejmostí má být armáda asistenčních systémů, příprava pro autonomní řízení a dvojice kamer nahrazující vnější zpětná zrcátka, jejichž obraz bude promítán na dva menší displeje po stranách přístrojové obrazovky.

Atlis Motor Vehicles plánuje zahájení prodeje v modelovém roce 2020 a již nyní nabízí dvě možné formy pořízení svého pick-upu. První je klasický nákup s cenou od 45.000 amerických dolarů (zhruba 1.015.000 Kč) a druhý pronájem prostřednictvím Atlis Subscriber Club za 700 amerických dolarů za měsíc (kolem 15.750 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme