Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi 4,0 TFSI V8: Vidlicový osmiválec pro Audi S6, S7 a S8

Aleš Dragoun
Diskuze (36)
Nový čtyřlitrový osmiválec zásobují vzduchem dvě turbodmychadla. Přesto si při malých zatíženích vystačí se čtyřmi válci…

Vidlicový osmiválec byl vyvinut ve spolupráci s automobilkou Bentley a vyrábí se v maďarském Györu. Díky vrtání 84,5 mm a zdvihu 89 mm disponuje objemem 3993 cm3. Má klasické rozevření motorů V8, tedy válce svírají úhel 90o a navíc je přeplňován dvojicí turbodmychadel typu Twin-scroll. Z každého páru válců vede samostatné výfukové potrubí, které se spojuje až těsně před turbínou. Stlačený vzduch prochází mezichladičem, který je stejně jako u turbodmychadla umístěn mezi řadami válců svírajícími písmeno V.

Výfukové ventily najdeme uvnitř hlav, sací naopak vně. Nechybí přímé vstřikování, čtyři vačkové hřídele pohání řetěz. Při zahřívání pohonné jednotky je odpojeno vodní čerpadlo pomocí kulového kohoutu. Blok agregátu je vyroben ze slitiny hliníku a křemíku. Celá jednotka je navíc poměrně kompaktní, na délku má pouze 497 mm, proto je umístěná až nad přední nápravou.

I ostatní technika odpovídá počátku druhé dekády jedenadvacátého století, pochopitelně také trochu hysterickému snižování emisí CO2, do kterého nutí automobilky Evropská unie. Nový motor Audi je tak vybaven deaktivací čtyř válců. U čtyř kruhů jí říkají Cylinder On Demand, doslova válec na vyžádání nebo na počkání, chcete-li. Válce se vypínají ve chvíli, kdy není nutné využívat maximálního výkonu, otáčky jsou v nízkém nebo středním pásmu a v převodovce je zařazen třetí a vyšší stupeň. V té chvíli se pomocí posuvných pouzder na vačkovém hřídeli uzavřou sací a výfukové ventily válců č. 2, 3, 5 a 8. Spalovací komory jsou v té chvíli plné vzduchu a vstřikování a zapalování jsou vypnuté.

Spotřeba paliva díky deaktivaci klesla až o 5 % a zmiňované emise CO2 o 12 g/km. U A8 by neměla v průměru překročit 10 l/100 km, S6 včetně kombi Avant a S7 Sportback si žádají výrazně méně, přesné hodnoty však dosud nebyly zveřejněny.

Při využití start/stop systému je navíc snížení spotřeby v kombinovaném cyklu až dvojnásobné, jde tedy o ekvivalent 24 g CO2 na 1 km jízdy. O čtyřválcovém provozním režimu je řidič informován na přístrojové desce. Chce-li do práce zapojit všech osm, stačí stisknout plynový pedál až k podlaze. Celý proces probíhá hladce, vše je hotovo během 300 ms.

Hluk a vibrace motorů jsou také menší díky uložení motoru na aktivních silentblocích. I prostor pro cestující je tišší. Systém snižování hluku ANC (Active Noise Control) zde využívá čtyř mikrofonů namontovaných na střeše vozu pro detekci rušivých složek v kabině, obzvláště při běhu jen na polovinu válců. Odstraňuje je zasíláním protizvuku přes reproduktory.

Motor pro S6 a S7 poskytuje 309 kW (420 k) výkonu a 550 Nm točivého momentu. Automobily s ním z 0 na 100 km/h zrychlí za 4,8, respektive 4,9 s. Sedan S8 se chlubí 382 kW (520 k) a 650 Nm. Sprint z klidu na stovku zvládne za raketových 4,2 s. Všechny modely ovšem přibrzdí na německých dálnicích ve 250 km/h omezovač.

Točivý moment je přenášen pomocí sedmistupňového ústrojí S-tronic nebo osmistupňového Tiptronicu. Rozdíl ve výkonech je způsoben použitím jiného sání, rozdílným plnicím tlakem turbodmychadel a verze pro S8 má přídavný olejový chladič. Jiný je také kompresní poměr a časování ventilů a vstřikovačů.

Kompletní nová série S se představí na nadcházející IAA ve Frankfurtu. Zákazníci se jí dočkají na začátku příštího roku.

Aleš Dragoun
Diskuze (36)
12. 9. 2011 20:42
Re: Hemi 5.7 vs 4.0 TFSI
Ja samozrejme nemyslel svoje vyroky vazne >:D jestli to nekoho zveda ze zidle tak prosim ale starsi vozy z US and A byly docela vyhlaseny tim ze jim ty zatacky tak nejako nebyly po chuti neni se co divit kdyz dost z nich bylo siroke tak jako jsou dlouha nekera dnesni miniauta >:D ba nekdy i sirsi a odpruzeni ktere na nerovnostech vyvolavalo pocit zaoceaneskeho parniku tomu jen pridavalo >:D
12. 9. 2011 18:40
Re: Hemi 5.7 vs 4.0 TFSI
Jasně. A proto Ampera.
12. 9. 2011 15:44
Re: Hemi 5.7 vs 4.0 TFSI
Však jsem si dal záležet.A proč jsem jako alternativu zvolit Hemi?Protože v Evropě snad jen MB a teď Audi >:D
12. 9. 2011 14:33
Re: Na papieri to vypadá dobre !
Jezdit plynule a jezdit pomalu jsou dvě různé věci. Řidič je alfa a omega úsporné jízdy. Hybrid funguje jen tehdy, kdy řidič jede tak, jak auto potřebuje. Úspěšnost hybridů je tedy v motivaci řidiče jezdit "správným" stylem. U konvenčních aut je to stejné. Kdyby člověk jel eco-run, tak dosáhne ještě lepších čísel. Už jen přezout auto ze salámů na galusky by dost pomohlo.
12. 9. 2011 09:22
Re: HEMI 5.7
91 oktanů (amerických) je ovšem nejvíc oktanové palivo, které se tam dá pořídit. Běžně se tam prodává i 85 a 87 oktanový benzín.