Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi A3: Exkluzivní první dojmy a podrobné představení (autosalonové video)

Diskuze (56)
V předpremiéře nám Audi předvedlo novou generaci kompaktní řady A3.

Aktualizováno 6. 3. 2012 17:49 Přidáno video přímo z výstaviště.

Aktualizováno 6. 3. 2012 08:47 Přidali jsme první video nové A3.

Audi A3 je průkopníkem – přináší novou techniku koncernu VW, nazvanou MQB. Na modulární platformě vznikl nejprve třídveřový hatchback, příchod dalších verzí je ale hotovou věcí. Stačí vyčkat.

K předpremiéře nás automobilka Audi pozvala do Ingolstadtu. Zde se předvedla bílá A3 S-line s motorem 2,0 TDI. Společnost nám dělal Matthias Göbel z vývojového týmu nové A3.

Exteriér a karoserie

Vnější design nepřináší žádná zásadní překvapení. Profil typický pro odcházející model je doplněn o přední a zadní partie, jejichž tvary jsou inspirovány modely Q3 a A6 Avant. Výsledkem je dynamičtější vzhled, podpořený mnoha horizontálními linkami.

Délka 4237 mm a výška 1421 mm se shodují s předchůdcem. Rozvor se protáhl spíše symbolicky, o 23 mm na 2601 mm, čímž se zkrátil přední převis. Šířka karoserie narostla o 12 mm na 1777 mm.

Hlavní přínos modulární platformy ale spočívá ve snížení hmotnosti. A3 se odlehčila o 80 kg, varianta 1,4 TFSI má hmotnost 1175 kg. Úspory přináší především vysokopevnostní ocel ve strukturálních částech. Přední blatníky a kapota motoru jsou vyrobeny z hliníku.

Světlená technika se bude nabízet ve třech úrovních: halogenové světlomety, xenonové světlomety s diodovými zadními světly a LED světlomety složené kompletně ze světelných diod. V předním nárazníku se může nacházet radar, který se stará o adaptivní funkci tempomatu. Kamera pod čelním sklem zase pomáhá při jízdě v pruzích a umí číst značky.

Interiér

Po otevření dveří na nás vykoukne kus Česka – celá palubní deska nové A3 se vyrábí v Mladé Boleslavi. Její vzhled je podobně evoluční jako exteriér. Architektura odvozená od předchůdce je obohacena o zkušenosti z modelů A1 a Q3.

Konstruktéři Audi zcela odbourali středový panel, palubní deska je ryze horizontální. Multimediální systém se rozdělil na dvě části – displej se nově vysouvá v horní části palubní desky, ovládací panel po vzoru A4 nebo A6 našel místo mezi sedadly.

Evolučně se změnila logika ovládání MMI, novinkou je touchwheel – otočné ovládací kolečko, které zároveň slouží jako touchpad pro zadávání adresy do navigace nebo telefonního čísla. Jestli byste chtěli hledat CD mechaniku, ta se ukryla do přihrádky před spolujezdcem. Parkovací brzda je vždy elektronická, ovládaná tlačítkem.

V Audi jsou také pyšní na provedení Bluetooth handsfree. Telefon bychom měli odkládat do schránky v loketní opěrce, přímo tam je totiž přijímač Bluetooth. Díky blízkosti telefonu a antény se méně vybíjí akumulátor a handsfree má kvalitnější spojení. V pohotovosti je i USB konektor pro dobíjení baterie.

Nás ale mnohem víc zaujal sportovní posaz za volantem a perfektní výhled dopředu. Vzadu oceňujeme přiměřenou šířku a dostatek místa nad hlavou, který je daný masivním a relativně vysokým zadním sloupkem karoserie. Slabší je to s prostorem pro kolena, za sebe se pohodlně usadí řidič do zhruba 175 cm výšky. Delší rozvor v pětidveřovém Sportbacku proto jistě přijde vhod.

Zajímavostí jsou i dvojité výdechy klimatizace v palubní desce. Otočným prvkem se reguluje, zda vzduch proudí jemnou difuzí, nebo cíleně tryskou (podobně jako u klimatizace v letadle).

V Audi se soustředili i na promyšlené rozmístění povinné výbavy – pod heslem už žádné vytahování věcí z kufru. Trojúhelník je ukrytý ve dveřích zavazadlového prostoru, lékárnička a lano ve schránkách pod předními sedadly a reflexní vesty v sedáku, uprostřed zadní lavice. Jistě, žádná revoluce se nekoná, ale majitel to v případě nouze ocení.

Audiosystém nabízí tři úrovně. Kromě základního rádia bude v nabídce Audi sound a na fajnšmekry Audi zacílí systémem Bang & Olufsen s LED podsvícením reproduktorů.

Motory

Do začátku Audi nabídne tři motory, všechny jsou ale zcela nové konstrukce. A to přesto, že jejich výkonové parametry i zdvihový objem odpovídají současným agregátům. Více informací o nových motorech řady EA211 a EA288.

Benzinovým základem pro zatím bude 1,4 TFSI o výkonu 90 kW, s technikou vypínání válců. Tento motor jsme vyzkoušeli už při jízdní prezentaci Audi A1 Sportback, do prodeje se oba modely dostanou zhruba ve stejnou dobu.

Čerstvou novinkou je i 1,8 TFSI o výkonu 132 kW. V příčné zástavbě má v A3 premiéru, od začátku roku se už nabízí i pro faceliftované modely A4 a A5.

Turbodiesely bude pro začátek zastupovat 2,0 TDI se 105 kW a 320 Nm.

Uvedenou trojici později doplní i 1,6 TDI s kombinovanou spotřebou 3,8 l/100 km a 1,2 TFSI. V obou případech se jedná opět o nové konstrukce. A chystá se samozřejmě i rozšíření nabídky směrem nahoru.

Převodovky (manuální i dvouspojkový S tronic) jsou jediným střípkem techniky, který pochází ze současných modelů. Pro novou A3 ale prošly určitými úpravami. Audi počítá také s uvedením pohonu všech kol quattro (spojka Haldex), nasadí ho v kombinaci s motory 1,8 TFSI a 2,0 TDI.


Diskuze (56)
Avatar - VL4D
2. 5. 2012 22:08
Všechno stejný
Když jsem novou A3 uviděl poprvé, myslel jsem si, že se dívám na A1 ;-\ Nelíbí se mi, že to všechno dělaj tak nějak stejně, vůbec se mi to nelíbí hlavně jako fandovi značky Audi... poslední Audi co se mi líbilo bylo A4 B7, nebo A6 C6 dokud tam nevtloukli ta dlouhá zadní světla která tomu autu vůbec nejdou. Jinak ani nevím, snad nová A7 je v pohodě kvůli tomu zajímavému tvaru karoserie - kupé, čtyři dveře... nebo Q7 snad jenom proto, že vypadá stále stejně... jinak všechno to samé...
2. 5. 2012 19:11
Všechno bych A3 odpustil, až na...
Všechno bych A3 odpustil (konzervativní design, méně místa pro nohy zadních cestujících než u předchozí generace), ale POVINNOU elektrickou parkovací brzdu nikdy!!!! Jakým právem ji svým zákazníkům vnucuje? Je to dražší, je to těžší, je to hlučné, je to pomalé a řidiči vzali ten skvělý pocit, když vezme za kvalitní kůží čalouněné madlo páky a skrz ní pak cítí tu mechaničnost, s jakým jde přes ozubení - právě koncernové mechanické P brzdy vždy fungovali perfektně - Audi, toto se ti opravdu nepovedlo. Opravdu mě nezajímá, že kvůli tomu proklatému tlačítku se tam možná vejde o jeden držák kelímku s nápoji navíc. Možná se to někomu může zdát malicherné, ale kvůli tomuto "detailu" to u mě A3 prohrála. Dávám přednost BMW 1 (samozřejmě i kvůli zadnímu pohonu).
13. 3. 2012 10:09
Re: Spád
A jak do tvé teorie zapadá A5?
13. 3. 2012 10:04
Re: No,žádné překvapení.
Ale o tom Audi je. Když se podíváš na dnešní koncepty, tak jejich jazyk budou využívat zase příští generace modelů. Audi si tak vždy testuje, jestli se nový jazyk bude líbit, a během let do uvedení produkčních modelů ho ladí.

Třeba na předchozí jedničku od BMW jsem si nezvykl za celou dobu výroby. V posledním roce jsem se k tomu možná už blížil, ale pořád nezvykl. Nejdál jsem byl u kupé/ kabrioletu, kde se člověk pral jen s předkem, profil a zadek byl jiný, hezčí. Nejhorší vztah jsem měl ke třídveřáku - všechny hrůzy pětidveřové verze, ale s ještě horším profilem. Po faceliftu jsem se alespoň sžil s interiérem. Myslím si, že auto má vyvolávat emoce jízdou. A to BMW umí. Vzhled by měl být spíš o kráse, harmonii, ne o šoku (to přenechám "tunerům"). Je škoda, že to dnes na trhu prakticky nenajdeš.
Avatar - Dinar
13. 3. 2012 08:41
V této třídě
je to tak, že BMW 1 a pak až všichni ostatní. A to kvůli koncepci, ano vím, že podle průzkumu x procent zákazníků BMW 1 netuší a bla bla, ovšem faktem zůstává, že 1er je tímto výjimečný a pro autofanouška znamená, že nemusí ani v cenové relaci kolem šestiset rezignovat na praktičnost a kupovat nějaké korejské kupé, poněvadž i v základním modelu BMW dostane auto, se kterým při troše snahy dokáže pohodit zadkem v nějaké navlhlé vracečce. A přiznejme si, že o to tu tak nějak jde (myslím v této třídě a myslím na diskutery auto.cz), chceme praktické auto za ještě neastronomickou cenu, které bude alespoň trochu umět obdarovat řidiče. Takže 1er je King, a kdo tohle neuzná ať ho v noci chodí strašit vyplašené hjondéé olihně. :-)

Dívám-li se na dva akt. nové premiové počiny ve třídě, pak ve vztahu k MB jsem mírně opatrný, počkám si jak bude vypadat non sport verze na šestnáckách. Co se A3 týká, pak mu rozhodně patří pochvala za to, že drží pochodeň designové střídmosti, je to taková definice hatchbacku a premiovosti zárověň, tj. jednoduchost a čistota základních tvarů s důrazem na detail, jakkoliv se mi může osobně zdát 1er i áčko zajímavější, faktem je, že oba budou potřebovat správnou barvu a kola, audi bude fungovat univerzálněji. Kde ovšem audi kraluje, to je interier, vnitřky áčka (po vzoru sls) nebo 1er oplývají stylem, jsou to reprezentanti svých značek v každém ohledu, ovšem podrobnější pohled do interieru A3 ukazuje, kdo tohle umí nejlépe. Je to prostě dokonalé, jak z hlediska designu, moderní, jednoduché, svěží, prostorné tak z hlediska ergonomie, lépe rozvržené umístění ovladačů nemá z konkurentů nikdo. Srovnejte s áčkem, na první pohled docela podobný styl, ale umístění ovladačů klimatizace i ostatních přepínačů je lepší u A3, zasouvací display proti naroubovanému ipadu áčka... Osobní sympatie stranou, v této třídě by moje volba byla vždy jasná, viz. první odstavec, ale interier A3 je momentálně třídním dotekem absolutna. ;-)