Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi A4 a A6 dorazí jako elektromobily. O spalovací motory však nepřijdou

Stanislav Kolman
Diskuze (1)

Šéf německé automobilky Audi se rozpovídal o budoucnosti modelů A4 a A6. S novou generací dorazí i čistě elektrické verze.

Lídr čtyř kruhů Markus Duesmann komentoval budoucnost modelů Audi A4 a A6 v rozhovoru pro německý Manager Magazin. A kromě jiného potvrdil, že oba modely se v příští generaci – očekávané v roce 2023 - dočkají čistě elektrického pohonu. Jedním dechem však dodává, že spalovací motory zůstanou i nadále v nabídce, a to minimálně do roku 2030.

Překvapivě kritický byl šéf Audi k plug-in hybridním pohonům, které jsou podle něj slepou uličkou bez velké budoucnosti. Nevěří, že vlády jednotlivých států budou v budoucnu tento typ pohonného ústrojí podporovat dotacemi či úlevami. Proto se chce soustředit primárně na čistě elektrické vozy, jejichž boom prý teprve přijde. I když o vozech kombinujících spalovací motor s dobíjením ze zásuvky nehovoří příliš lichotivě, přiznává, že příští A4 a A6 se tohoto typu pohonu rovněž dočkají.

Video se připravuje ...

Novinky se oficiálně představí za dva roky, už teď se ale intenzivně spekuluje o jejich designovém progresu. Podle všeho se máme těšit spíše na jemnou evoluci stávajících produktů. Poznávacím znamením zůstane i nadále šestiúhelníková maska, Audi chce ale více vsadit na ostřejší linie. A na palubě samozřejmě nebudou chybět ty nejmodernější technologie.

Kromě toho automobilka i nadále intenzivně pracuje na elektrickém projektu Artemis. Výkladní skříň elektrických technologií koncernu Volkswagen se světu v sériové podobě představí až v roce 2024, avšak koncept by se měl ukázat už letos na podzimním mnichovském autosalonu, který je náhradou za tradiční frankfurtský.

Vedením projektu je pověřen Alex Hitzinger, jenž ve společnosti VW Group dříve dohlížel na vývoj technologií autonomního řízení a zkušenosti má rovněž z firmy Apple. Tam patřil do týmu vyvíjejícího vlastní automobil, kterého jsme se ale (zatím) nedočkali. Duesmann dodává, že projekt Artemis nebude sedanem jako A8 či velkým SUV posazeným nad Q7. Na podrobnosti si ale ještě musíme počkat.

Stanislav Kolman
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - kuk
27. 1. 2021 13:56
Audi je otcem podvodného softwéru aféry VW Dízlgejt
Tudíž Audi musí jít příkladem a dodat nějaký elektrický pekáče. Hybridy jsou už přežitek, ztráta času. ;-)