Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi A8 už letos čeká facelift. Dorazí v nové luxusní verzi Horch?

David Bureš
Diskuze (17)

Horch je jméno automobilky, která předcházela dnešnímu Audi. Nově by tento název mohla nést luxusní varianta A8 zacílená na třídu S Maybach konkurenčního Mercedesu.

Aktuální generace Audi A8 je na trhu od roku 2017, což i mezi luxusními sedany znamená nejvyšší čas na modernizaci. Zvlášť když je v segmentu oslovujícího náročnou klientelu vždy potřeba užít tu nejmodernější techniku. Facelift A8 je opravdu již za rohem, přičemž podle zákulisních zpráv přinese zcela nový derivát.

Má jít o nové superluxusní provedení, které bude stát na vrcholu nabídky této vlajkové lodi čtyř kruhů. O něm se mluví už delší dobu, přičemž vedení značky jeho příchod už oficiálně potvrdilo. Ostatně už krátce po uvedení aktuální generace A8 se mluvilo o tom, že by její nabídku mohl rozšířit vrcholný derivát. V hledáčku má mít primárně luxusní Mercedes-Maybach třídy S.

Po jeho vzoru se přitom hovoří o oživení historického jména. Superluxusní Audina by totiž podle zákulisních zpráv mohla nést jméno Horch, což je vlastně původní název dnešního Audi. Firmu založil v roce 1899 jistý August Horch, někdejší ředitel oddělení konstrukce motorů pro Karla Benze, který ji však po neshodách s partnery musel opustit. A tak založil firmu Audi, jejíž označení šalamounsky odkázalo na příjmení zakladatele. Audi v latině znamená „slyš“, tedy to samé, jako v němčině Horch. Později se pak Audi s Horchem spojilo, v rámci meziválečného koncernu Auto Union.

Jméno Horch by navíc superluxusní variantě A8 slušelo tím, že tato značka byla historicky zaměřena právě na luxusní automobily. Už kdysi tak vlastně konkurovala Maybachu.

Bližší informace zatím o novince známé nejsou, kromě snahy o využití té nejmodernější a nejluxusnější výbavy, stejně jako předpokladu, že základem bude prodloužené provedení A8 L. Stále není jisté ani použití historického jména. V poslední době zachycené prototypy modernizované A8 však nesou nějaký nový znak u C sloupků karoserie ukrytý pod vrstvou kamufláže, což by příchod A8 Horch skutečně naznačovalo.

S tou nejvyšší úrovní luxusu by také měla souviset technika v útrobách. Hovoří se totiž o tom, že právě Audi A8 Horch dostane zážehový šestilitrový dvanáctiválec do W, o jehož příchodu se mluvilo už při premiéře současné generace A8. Vůz se jej však nikdy oficiálně nedočkal, byť se hovoří, že na speciální objednávku motor známý z dnešních Bentley Audi umí dodat.

Více se každopádně dozvíme ještě letos, kdy se modernizované Audi A8 má oficiálně představit.

David Bureš
Diskuze (17)

Doporučujeme

9. 4. 2021 19:59
Pekná zelená farba
Prečo nie? Aspoň nie je nuda :)

S Audi som jazdil len dávno s A6 a nedávno s SQ8. To je vydarené auto, určite ani Horch nebude zlý.
9. 4. 2021 17:40
A8 audi
Tak ona audi je a byla vzdycky takova “vladni” limuzina. Zkratka decentni. Mrkněte na A4, A6, A8, furt stejný siluety. To bago skace od bengla zpatky do ery e46 aby pak udelala ledviny a zas pak ubere. Kazdymu dle jeho chuti. Verim ze majitel A6, nebo i prave A8 bude rad ze jich nepotkava tolik. A kdyz vas na dalnici predjede A8 a po pul roce vidite ty zadni svetla, je to neokoukany a libi se to. Vnitrek je pro usedlejsi ridice, ale to neznamena ze delaji neco spatne. Diskuze lidi co na to nemaji jsou jim k prdu a nečtou to. A i kdyby se neprodavali.. celosvetove... Tak nekdy jsou holt slabsi a nekdy silnejsi sezony. Ja bych radsi koukal se jít projet a dal nazor na spojeni motoru a prevodovky s podvozkem ✌️
Avatar - caliban
9. 4. 2021 17:21
Re: Horch
Lidem co si kupuji Maybach je asi úplně jedno, zda je předražený nebo není. Jde o prestiž.
Avatar - Londonbridge
9. 4. 2021 16:56
Horch
Myslim si ze to bude zbytocna investicia tak ako aj Maybach. Je to predrazene S ko. A 8 je fajn len ta hviezda na kapote mu stale bude uberat lesk a S ko ho valcuje v predajoch na vsetkych kontinentoch.

A8 by malo najskor dohnat S klasse v predajoch a potom vyhadzovat peniaze na nejakeho hrocha :-!
Avatar - hugino
9. 4. 2021 16:44
A 8 vs S klasse
S klasse je úplňe iná liga a terajšia A 8 je dosť nevýrazná.Myslím si že len facelift Audi v predajoch nepomôže.Sa mi zdá že Audi je momentálne čo sa týka nemeckej prémie v predajoch na tom dosť mizerne a pritom to boli kedysi dosť žiadane autá.Napr. poslednú generáciu A 4 vidno minimálne.