Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi poodhaluje nový e-tron GT. Poslechněte si jeho umělý zvuk

Ondřej Mára
Diskuze (13)

Elektrické Grand Tourismo Audi e-tron GT bude prvním modelem značky, jehož výroba bude probíhat v Německu. O výrobní linku se přitom podělí s Audi R8.

Audi poprvé prezentovala koncept svého elektrického GTčka již během autosalonu Los Angeles v roce 2018, přičemž tou dobou uváděla, že sériovou produkci zahájí koncem roku 2020. Ten se přitom pomalu blíží a tak není divu, že Audi přispěchala s kupou novinek. Od fotografií předprodukčního vozu, přes videa z vývoje, informace o výrobě až po ukázku nově vyvinutého umělého zvuku.

Začněme od snímků předprodukčního modelu, prozatím důkladně zabaleného do maskovací fólie, který se na první pohled drží tvarů konceptu z roku 2018. Z praktických důvodů se ale nejspíš dočkáme větších zrcátek nebo tradičních klik. Zajímavostí je také dvojice nabíjecích zásuvek na předních blatnících, což je prvek, který zřejmě Audi okoukalo od Porsche Taycan.

Snímky zatím odhalují pouze technický prototyp, který by se mohl do produkční fáze ještě trochu změnit, rozhodně bychom ale nečekali nic výrazného. Automobilka už totiž připravuje výrobu, která by měla být spuštěna koncem roku.

Produkce by přitom měla probíhat v  závodu Böllinger Höffe v Německu, kde se dnes vyrábí supersportovní model R8. Audi kvůli tomu musela celý závod upravit, přidat nové vybavení a samozřejmě přeškolit pracovníky, přesto se oba vozy budou pohybovat na stejné lince. Výroba elektromobilu a sporťáku s V10 bok po boku je přitom celkem unikátní záležitostí.

Video se připravuje ...

O samotné technice e-tronu GT zatím automobilka mlčí, poměrně dost se však rozhovořila o nově vyvinutém umělém zvuku, který musí všechny nové elektromobily vydávat pro varování chodců. Kvůli tomu bude e-tron GT osazen rovnou dvěma velkými hlasitými reproduktory (jeden vpředu i vzadu), zatímco reproduktory uvnitř mají vytvářet emocionální zvukový zážitek pro posádku.

Zajímavější než technika kolem zvuku však nejspíš bude technika pod kapotou, která by mohla být hned od začátku dostupná přinejmenším ve dvou verzích. Markus Duesmann, globální šéf značky Audi, totiž potvrdil, že společně s klasickým e-tronem GT bude představena i jeho ostřejší verze RS. Bližší detaily ovšem nezmínil.

Ondřej Mára
Diskuze (13)

Doporučujeme

Avatar - Jerry.Gunman
9. 10. 2020 23:27
Re: Zvuk?
Tak to je asi známo už dosti dlouhodobě :D
Avatar - Hammunasakra
9. 10. 2020 20:13
Re: Tak jsem si pustil tu s račku (video)
Jo čekal sem (snad jako všichni) že to bude LEPŠÍ
Avatar - Hammunasakra
9. 10. 2020 17:08
Re: Tak jsem si pustil tu s račku (video)
https://www.autoforum.cz/…ni-jako-vysavac/
Avatar - kari.laz
9. 10. 2020 13:50
Re: Zvuk?
Alespoň vímě, jaký ti pošuci mají vkus :D
Avatar - Jerry.Gunman
9. 10. 2020 12:57
Re: Zvuk?
Elektromobil s umělým "sportovním" zvukem je atraktivní asi stejně, jako sedmdesátiletá bezdomovkyně
s umělýma kozama ;-)