Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi R18 e-tron quattro 2014 v ulicích Le Mans (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Pro letošní sérii vytrvalostních závodů si Audi připravilo důkladně přepracovaný prototyp pro třídu LMP1, který v nových barvách představilo v běžném provozu v Le Mans.

V automobilce Audi byl pro nejnovější evoluci R18 e-tron quattro zvolen relativně netradiční způsob představení závodního speciálu, zvláště když se jedná o okruhový prototyp. Tom Kristensen, devítinásobný vítěz 24 hodin Le Mans, s ním za doprovodu fotografů a televizních kamer vyrazil do běžného provozu a od katedrály Saint - Julien du Mans v centru města dojel na slavnou závodní trať.

Samotný jezdec k téměř desetikilometrové projížďce se prototypem LMP1 mezi běžným osobními a nákladními vozy uvedl, že se Le Mans účastní od roku 1997, ale toto pro něj byl zcela nový a velmi vzrušující zážitek, i když již v roce 2006 řídil Audi R10 TDI při jeho premiéře v ulicích Paříže.

Audi R18 e-tron quattro je pro letošní sezónu samozřejmě připraveno v souladu s novými pravidly pro 24 hodin Le Mans a mistrovství světa ve vytrvalostních závodech FIA WEC (World Endurance Championship), snažícími se udělat z benzinových a dieselových prototypů rovnocenné soupeře.

Pod novými barvami karoserie se ukrývají i změny v technice a nejde přitom jen o pár drobných úprav stávající specifikace, práce na nové verzi prý začaly už v roce 2012. Například objem motoru V6 TDI se pro letošní rok zvýšil z 3,7 l na rovné čtyři litry a upraveny jsou i systémy rekuperace kinetické energie a elektromotory.

Doposud smělo Audi používat pohon všech kol pouze při rychlostech nad 120 km/h. Avšak čtyři poháněná kola znamenají výhody v oblasti trakce zejména v nízkých rychlostech, například když jezdec akceleruje na výjezdu z pomalé zatáčky. V letošním roce už toto pravidlo, omezující rychlost, neplatí.

Ve skořepinové konstrukci, v úrovni přední nápravy, je uložena zcela nová jednotka elektromotoru a generátoru MGU (Motor Generator Unit), společně s diferenciálem. Systém je propojen s předními koly dvěma hnacími hřídeli. Při brzdění je kinetická energie závodního vozu přeměňována na elektrický proud, jehož prostřednictvím je roztáčen setrvačník v optimalizovaném zařízení pro přechodné uložení energie, které je umístěno v kokpitu vedle jezdce. MGU během akcelerace rekuperovanou energii opět přeměňuje a využívá ji k pohonu předních kol.

Prototyp R18, disponující pohonem všech kol e-tron quattro, vyhrál dosud deset závodů WEC, včetně závodů 24 h Le Mans 2012 a 2013 i titulů mistra světa WEC v uvedených letech. V roce 2014 tomu bude poprvé, co se budou na sportovní prototypy LMP1 s pohonem všech kol spoléhat také dva konkurenti Audi z řad továrních týmů v kategorii LMP1.

Letošní provedení Audi R18 e-tron quattro se ve dnech 28. a 29. března zúčastní oficiálních testů FIA WEC ve francouzském Le Castellet a stejně jako jeho konkurenti nastoupí k prvnímu ostrému závodu 20. dubna v britském Silverstone.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Avatar - Petrolhead_CZ
27. 3. 2014 20:18
Re: Letos
Toyota má pro letošek taky 4x4, výkon 1000 koní ;-) Letos to bude neskutečně našlapaný.
Avatar - AUDIRS6
27. 3. 2014 10:49
Re: Letos
;-) , zase az tak dlho mimo niesom -cca pol roka - a minule LeMans som videl cele komplet - pravidla a technicke specifikacie 2013 poznam, len tie zmeny pre tento rok mi unikli, a taktiez to, kto mam mat 4kolku okrem "mojich" ;-)
27. 3. 2014 10:17
Re: Letos
Prototyp Porsche 919 má v podstatě stejný pohon jako Audi, tedy 4x4.
Přední nápravu pohání elektromotor jak u Porsche tak u Audi.
Zadní nápravu pohání spalovací motor (u Audi V6 turbonafta 4.0, u Porsche V4 turbobenzín 2.0)
Energii pro elektromotor vyrábí dva zdroje, vpředu je generátor, který funguje při brzdění (KERS) a u motoru na výfukových svodech je ERS, tedy další turbína poháněná výfukovými plyny která vyrábí el. energii.
Toyota používá pohon jenom zadní nápravy, kterou pohání jak spalovací motor (atmosférický V8 3,4 litru) tak elektromotor a energii pro tento elektromotor vyrábí dva systémy KERS získávající energii při brzdění, jeden na přední nápravě, druhý na zadní nápravě.
Avatar - AUDIRS6
27. 3. 2014 09:55
Re: Letos
nevies, kto dalsi bude tiez pouzivat 4x4 v LMP1?
...ako vidite, dlho som sa neozval, a aj nadelej sa tu budem objavovat len sporadicky, vypadok informacii je u mna znacny, je to sposobene mojimi suradnicami na globuse, ktore by so mnou aktualne chcel zdielat len minimum z vas... 8-s - dostupnost internetu - cca 1x za mesiac ;-\ ...ostatne okolnosti nechcem komentovat...
skoda, ze LeMans toho roku asi neuvidim :-(
Avatar - Ham.
26. 3. 2014 22:21
Letos
to bude proti Porsche 919 moc těžké, spíše mission impossible. Je škoda, že Audi nedostalo povolení vyvinout nový benzínový prototyp, který je jednoznačně výhodnější a jenom oprašuje diesel.