Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi R8 jako první dostane světlomety pouze ze světelných diod

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (66)
Audi patří k průkopníkům využití světelných diod. Jedním z prvních vozů vybaveným touto technikou bylo Audi Pikes Peak Concept v roce 2003 na autosalonu v Detroitu, následované dalšími koncepty a nyní se světelné diody dostávají na sériový automobil.

V současnosti Audi využívá světelné diody v předních světlometech pouze jako denní světla. Ve výbavě je mají modely R8, A5/S5, S6 a také A8 W12 quattro, které bylo v roce 2004 prvním sériovým vozem se světelnými diodami v předních světlometech. Běžnější je použití světelných diod v zadních a směrových světlech.Pouze automobilka Lexus se může přihlásit, že přišla s využitím světelných diod v předních světlometech dříve než Audi. Japonský výrobce, ale používá světelné diody pouze pro potkávací světla, zatímco Audi je využívá i pro dálková světla. O světlometech Lexus LS si můžete přečíst v článku nazvaném Lexus LS 460 přijede s potkávacími LED světlomety.

Nové světlomety pro Audi R8 budou prvními, kde světelné diody převezmou všechny funkce předního světlometu a kromě denního svícení budou sloužit jako tlumené i dálkové světlomety a také jako směrovky. Každý světlomet bude vybaven 54 světelnými diodami. Přínosem pro využití v automobilu je jejich nízká spotřeba energie (50 wattů pro potkávací světla a 6 wattů pro denní světla) a také dlouhá životnost.

Na obrázku jsou očíslovány čtyři sekce do nichž jsou světelné diody rozmístěny. Pod číslem jedna je modul světelných diod pro potkávací světlo. Pod číslem dvě jsou světelné diody, které pracují jako dálková světla. Pod číslem tři jsou světelné diody zastupující směrová světla a číslo čtyři označuje denní světla.

Světelné diody nejsou jen pokrokem v technice, ale mají velký význam i pro designéry. Ti mají díky světelným diodám, které jsou lehčí a zaberou méně místa, více prostoru při navrhování nových automobilů, kdy se nemusí tolik omezovat požadavky na umístění konvečních světlometů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (66)
19. 8. 2007 20:54
Re: barva svetla
LEX vyuziva specificke xenony s vybojkou HID Ale jestli to vyuziva i LS600h, to fakt nevim.. Ano svetlo je bile, v noci jsem to zatim nevidel, takze mozna bude trochu namodrale. Hele kdyz si koupis moderni halogenove zarovky treba H1,H4,H7 s technologii silverstar tak to svetlo je taky jasne bile, takze to nevadi ze je bile, samozrejme s LED se to neda porovnat.
Avatar - davy
19. 8. 2007 10:33
Re: barva svetla
Aha, tak to jsem nevedel. A tu barvu led svetel uz jsi videl v realu? Preci jen to diodove svetlo je uplne bile a trochu neprirozene, tak mne zajima, jak bude videt, kdyz se to pouzije v tak soustredene forme, jako jsou svetla. A Lex ma tedy dalkove xenony k tem LEDkam?
18. 8. 2007 12:46
Re: barva svetla
Hele tak lexus ma bile az xenonove svetlo a samozrejme jsou nataceci, takze pochybuju ze by audi diky svemu naskoku diky technice udelalo staticke led.
Avatar - davy
17. 8. 2007 23:27
Re: barva svetla
Tak mi casak prave dorazil:-) Zonda tam neni, Moje Ultima take ne, i kdyz jsem jezdil.Ale je tam kamosovo Can Am 1000+HP, jezdil jsem v ni, je tam strasny horko od tech kompresoru+ jsou citit benzinove vypary. Myslim, ze rychlejsi bude na sprintech nebo pri pokorovani 400km/h. Na okruhu bych rekl, ze uz je to premira koni- porad jen pridavas a brzdis, zadna plynula jizda a je to videt i na casech. Jo a na fotkach je ten cerveny Viper, mel jsem ho na par kol pujceny, brutalni auto, jen varici sloupek razeni, horko z motoru kolem oken se dere dovnitr a pri rychle jizde musis podrazovat s meziplynem, jinak tam ta rychlost proste nejde zaradit, takze dost narocny na rizeni... Jojo, v poslednim Speedu jsem mel tu rubriku Moje Auto, ted je tam Martin s Hummeram, mel jsem od nej kdysi H2, sikovnej kluk. Jen prevodovka mi v tom nevydrzela me drifty, jak pisu ve Speedu... Kdy bude ve Speedu Zonda?
Avatar - Falco
17. 8. 2007 22:45
Re: barva svetla
Zonda tam není, nevím proč?
V moje auto, to seš ty??