Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi v Německu registrovalo elektrické A1. Dočkáme se mini e-tronu?

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Čtyři kruhy chystají v příštích letech rozsáhlou elektrifikaci. Základem této nabídky by se mohl stát čistě elektrický model A1.

V německých registracích nových automobilů se před nedávnem objevilo několik kusů Audi A1 s čistě elektrickým pohonem. To okamžitě spustilo vlnu spekulací, protože, jak jistě víte, A1 se coby elektromobil vůbec nenabízí. Možnosti jsou v zásadě dvě - Audi A1 skutečně přijede jako bateriový vůz, případně jej automobilka používá coby mulu pro nový malý elektromobil.

Už před časem jsme vás informovali o rozsáhlých plánech elektrifikace: Audi chce do roku 2025 uvést na trh 30 modelů s kabelem do zásuvky, z toho dvacet čistě elektrických. Čtyři kruhy přitom těží hned ze čtyř koncernových platforem sdílených koncernem Volkswagen.

Nejmenší elektromobily rodiny Audi mají být posazeny na architektuře MEB, což by mohl být i případ Audi A1. Analytik Matthias Schmidt si ale myslí, že registrované kusy jsou jen testovacími prototypy, ze kterých ve finále může být úplně jiný model. Napovídala by tomu i současná filosofie značky, která nenabízí elektřinu jako jeden z mnoha pohonů stávajících modelů, ale s kabelem v kufru staví samostatné vozy.

Audi s elektrifikací A1 experimentovalo už před deseti lety. Na ženevský autosalon přivezlo plug-in hybridní provedení s akumulátorem o kapacitě 12 kWh, o pár let později byla tato verze upgradována na 13,3 kWh a výkon 85 kW. Dnešní elektromobil A1 už by měl být podstatně schopnější, konkurent VW ID.1 má nabídnout dojezd až 320 kilometrů na jedno nabití.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme