Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automobilka Fisker se nově jmenuje Karma, podle svého nejslavnějšího modelu

Ondřej Chamilla
Diskuze (2)
Karma Automotive, tak se nově jmenuje automobilka dříve známa jako Fisker Automotive podle svého zakladatele, dánského designéra Henrika Fiskera. Pod jeho vedením však značka zbankrotovala.

Práce Henrika Fiskera jsou dobře známy, stojí za jedněmi z nejkrásnějších automobilů posledních dvaceti let, kupříkladu jde o BMW Z8 nebo Aston Martin DB9. Nadaný Dán však toužil dělat něco více než jen vzhled automobilů, a tak založil vlastní automobilku Fisker.

Jediným autem této značky je pak plug-in hybridní luxusní sedan Karma, který přišel na trh v roce 2011 a vyráběl se ve Finsku. Vůz kombinoval dvoulitrový přeplňovaný čtyřválec Opel se dvěma elektromotory a bylo postaveno zhruba 2450 těchto strojů. To ale nestačilo a automobilka zkrachovala, přičemž nově ji převzala čínská společnost Wanxiang.

Nově se tedy celá značka jmenuje podle svého jediného modelu, tedy Karma, a nové je rovněž logo. V roce 2016 pak má přijít upravený stávající automobil, opět s plug-in hybridní technologií, jeho vzhled je zatím zastřen tajemstvím, jediná oficiální fotografie je z ptačí perspektivy. Prioritou značky je být krásnou, čistou a zapamatovatelnou. Jak jsme uvedli již dříve, čínský vlastník pak chce rovněž rozšířit počet modelů, a to v roce 2017.

Karma to podle nás nebude mít jednoduché, malosériovým výrobcům doba moc nepřeje, základ automobilu je ale povedený, jak ukazuje i náš dřívější test Fiskeru Karma.

Ondřej Chamilla
Diskuze (2)
2. 10. 2015 07:53
Re: Nejslavnějšího?
A proto nejslavnejsiho :-)
Avatar - Egi
1. 10. 2015 14:20
Nejslavnějšího?
spíš jediného, ne?