Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fisker odhalil další detaily k elektro-kabriu Ronin, bude jen pro vyvolené

Marek Bednář
Diskuze (3)

Čtyřdveřový elektrický kabriolet Fisker Ronin vznikne v necelé tisícovce exemplářů a bude stát v přepočtu téměř 8,5 milionu korun. Automobilka slibuje interiér z udržitelných materiálů, karbonová kola a dechberoucí zrychlení.

Před několika dny odhalený Fisker Ronin, jehož jméno automobilka zapisuje jako „Rōnin“, se světu ukázal na několika dalších fotografiích. Lépe vidíme také interiér, který má mít jen jeden displej o úhlopříčce 17,1“ uprostřed palubní desky, jinak bohatě podsvícené. Podle tiskové zprávy bude displej coby přístrojový štít i před řidičem; obrázek interiéru naznačuje displej ve volantu, ale tam nejspíš bude muset v produkčním voze být airbag.

Na pořádné, detailní fotky interiéru je Fisker pořád skoupý, zadní lavice ale vypadá relativně prostorně na to, že před námi stojí kabriolet. Ilustrace vozu s otevřenými dveřmi nicméně ukazuje podstatné technické detaily, a sice masivní výztuhy v oblasti prahu. Ty jsou potřeba pro co nejlepší pevnost karoserie, je-li prostor po otevření obou párů dveří takhle velký.

Video se připravuje ...

Ronin má čtvery dveře, ale jen dvě kliky. Přední křídlové dveře se otvírají dotykem na kliku, následně se klika vysune a umožní otevření těch zadních, protisměrných. Všechny dveře je možné otevřít a střechu složit či natáhnout také skrz aplikaci ve smartphonu. Ta, vyrobená z karbonu, po složení do zádě auta nechá trochu prostoru pro zavazadla. Další náklad bude možné umístit pod přední kapotu.

Interiér podle automobilky „stanoví nové standardy pro udržitelný luxus a použije inovativní recyklované a udržitelné materiály s cílem, aby ronin byl nejudržitelnější supersport na světě“. O jaké materiály konkrétně půjde, není zatím známo.

Že Fisker u roninu cílí na dojezd 600 mil (965 km) na jedno nabití a že vůz má mít téměř tisíc koní výkonu, už víme z dřívějška. Zrychlení na 60 mph (97 km/h) se má odbýt za dvě sekundy a nejvyšší rychlost má být 275 km/h.

Za zmínku také stojí, že 23“ kola vozu budou karbonová a že jméno vozu Ronin je inspirováno stejnojmenným filmem Johna Frankenheimera z roku 1998. Tento film jistě není fanouškům rychlých aut neznámý – závěrečná automobilová honička v něm se objevuje snad ve všech internetových seznamech nejlepších honiček všech dob na předních místech.

Konečně, Fisker vyrobí jen 999 kusů roninu v ceně 385 tisíc dolarů (8,47 milionu korun) za jeden. Rezervovat oproti záloze ve výši 2 tisíc dolarů (44 tisíc korun) je možné už nyní a zákazníci své vozy dostanou nejspíš v druhé polovině roku 2025.

Marek Bednář
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - WinDiesel
14. 8. 2023 10:44
Jen další hračka pro zbohatlíky
:-[] :-[] :-[] :-[] :-[]
13. 8. 2023 20:27
metrix
47 roninu od Nia
Avatar - Lonestarstate
13. 8. 2023 19:17
Zadek
Zad vypada skvele. Predek je trosku fadni a pripomina mi prilis takove ty vejcoidni koncepty z ranych 90.let.