Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automobilka Ford se loni vrátila k zisku! Pomohl jí Rivian

ČTK
Diskuze (1)

Americká automobilka Ford Motor se po ztrátě způsobené pandemií vrátila loni k zisku. Čistý zisk činil 17,9 miliardy USD (380,3 miliardy Kč) po ztrátě 1,28 miliardy USD předloni.

Firma těžila i z mimořádného zisku z podílu ve společnosti Rivian, výrobce elektromobilů, který v listopadu vstoupil na burzu. Uvedla to automobilka v prohlášení, které zveřejnila v noci na dnešek.

Tržby loni vzrostly o sedm procent na 136,3 miliardy USD. Tržby z prodeje aut stouply o devět procent. Z toho v Severní Americe se zvýšily o deset procent a v Evropě o osm procent. V Číně však klesly o 20 procent.

Finanční ředitel John Lawler uvedl, že poptávka po autech Fordu je vysoká. Výrobu však loni omezil nedostatek polovodičů a další problémy v dodavatelském řetězci. Tyto problémy způsobily Fordu loni ztrátu výroby asi 250.000 vozů. V letošním roce však vidí zlepšení výroby, i když bude automobilka čelit růstu cen surovin.

V letošním roce očekává Ford růst zisku před zdaněním o 15 až 25 procent na 11,5 až 12,5 miliardy USD. Prodej aut se má zvýšit o deset až 15 procent, napsala agentura AP.

ČTK
Diskuze (1)

Doporučujeme

7. 2. 2022 21:40
Ford novinky
Ford novinky naleznete na jednom miste> http://www.fordauto.sk/