Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autosalon Ženeva 2012: Kdy, kde a jak (se tam dostat)

David Bureš
Diskuze (9)
Brány letošního ročníku ženevského autosalonu budou pro širokou veřejnost otevřeny od 8. do 18. března 2012. Přinášíme vám několik rad, jak se dostat na tuto tradiční automobilovou výstavu.

Na výstavišti Palexpo se letos bude konat již 82. ročník ženevského autosalonu. Své produkty zde bude prezentovat 260 vystavovatelů ze 30 zemí. Těšit se můžeme na zhruba 140 světových a evropských premiér, které jsou již automobilkami ohlášeny.

Jednou ze specialit letošního ročníku bude ta, že v Ženevě budou vyhlášeny výsledky evropské ankety Auto roku 2012. O vítězném automobilu rozhodla odborná porota, jejímiž členy je 59 novinářů z 23 zemí. Vítěze letošního ročníku této ankety se oficiálně dozvíme 5. března 2012.

Otevírací doba, ceny vstupenek

Autosalon bude pro širokou veřejnost otevřen od čtvrtka 8. března do neděle 18. března, během pracovních dnů od 10:00 do 20:00, o víkendech pak od 9:00 do 19:00. Dospělí za vstup zaplatí 16 švýcarských franků (cca 330,- Kč), děti od 6 do 16 let a důchodci pak 9 CHF (asi 185,- Kč). Skupiny s více než 20 členy za vstup dají 11 CHF na osobu. Při nákupu jakékoliv vstupenky po 16:00 je její cena poloviční.

Vstupenky je možné prostřednictvím internetu koupit předem, a to nejlépe přímo na oficiálních stránkách autosalonu (www.salon-auto.ch).

Na oficiálních stránkách je možné také najít plánek výstaviště. Po kliknutí je možné si vybrat stánky preferovaných vystavovatelů, které jsou následně zvýrazněny v plánku vygenerovaném v PDF souboru.

Doprava

Autem

Ženeva je automobilem dobře dostupná, celou trasu nesjedete z dálnice. Někoho však může odradit delší cesta – z Prahy do Ženevy je dlouhá zhruba 1.000 kilometrů a zabere asi 10 hodin. Navíc je třeba počítat s nákupem švýcarské dálniční známky, která stojí 40 CHF, a parkovným. To přijde na 20 CHF. Od vzdálenějších parkovišť jezdí k výstavišti autobusové linky, cena za jízdenku tímto autobusem je v ceně parkovného.

Samotné Palexpo se nachází nedaleko ženevského letiště, z dálnice A1 odbočte na výjezdu 6-Genève-Aéroport a dále sledujte ukazatele „Palais des Expositions,“ „Palexpo“ nebo „Salon.“

Autobusem

Do Ženevy jezdí několik autobusových linek, cena za jednosměrnou jízdenku stojí asi 2.000,- Kč. Některé cestovní kanceláře pak nabízejí speciální zájezdy na ženevský autosalon.

Letecky

Z Prahy létá do Ženevy několik linek denně, takže spíše záleží na tom, kolik peněz jste ochotní investovat do komfortu (čas odletu, třída, atp.). Nejlevnější zpáteční letenky se nyní pohybují kolem pěti tisíc korun, výhodné je sledovat slevové akce portálů nabízejících letenky. Moravští zájemci o cestu do Ženevy mohou letět také z Vídně, takové letenky jsou ale dražší než ty z Prahy.

Asi 100 minut trvající let z Prahy je dále třeba navýšit o ztrátové časy spojené s dopravou na letiště a čekáním na odlet. Samotné Palexpo se pak nachází v těsné blízkosti letiště. Cesta autobusovou linkou 5 to z letiště na výstaviště trvá zhruba 5 minut, autobusy jezdí asi v osmiminutových intervalech.

Vlakem

Z Prahy do Ženevy žádný přímý vlakový spoj nejede, jako nejvýhodnější se zdá jízda s jedním přestupem v Basileji. Z Prahy vyráží vlak do Basileje každý den v podvečer, v Basileji se na přestup čeká druhý den ráno více než hodinu. Taková cesta z Prahy do Ženevy zabere přes 17 hodin. Z nádraží do Palexpa se dá dostat pomocí tramvajové linky číslo 15 s přestupem na autobusovou linku číslo 5 na zastávce Nations.

Autosalon Ženeva 2012: Přehled novinek

Ubytování

Pořadatelé ženevského autosalonu návštěvníkům doporučují, aby si objednali ubytování prostřednictvím ženevské turistické centrály:

Geneva Tourism

18 Rue du Mont-Blanc

1201 Geneva

Tel. +41 22 909 70 20

Fax +41 22 909 70 11

E-mail: info@geneve-tourisme.ch

Internet: www.geneve-tourisme.ch

Další ubytování je možné vyhledat prostřednictvím internetu. Je ovšem nutno počítat s tím, že v době konání autosalonu se běžné ceny za ubytování zvedají až o stovky procent a kapacity penzionů i hotelů všech kategorií bývají vyprodané měsíce dopředu.

Vzhledem ke snadné dopravní dostupnosti výstaviště není od věci poohlédnout se po bydlení v nedaleké Francii, případně v asi 65 km vzdáleném Lausanne.

Pokud se ubytujete v Ženevě, na výstaviště je pak jednoduché se dostat městskou hromadnou dopravou, k Palexpu jezdí několik autobusových linek. Například linkou 5 to z centra města trvá k výstavišti zhruba 20 minut. Denní jízdenka na městskou dopravu v Ženevě stojí 10,60 CHF.

David Bureš
Diskuze (9)
4. 3. 2012 19:31
Re: Dostupnost Ženevy
jj ono nejhorsi usek je CR pak uz to jde jak po masle..... (smirme se s tim ale nase silnice stoji za h*vno)
4. 3. 2012 00:31
Vlak
Nevíte jak se pohybují ceny při zakoupení jízdenky na vlak?
3. 3. 2012 23:01
naco
Bol som tam raz, autobusom a ak tam niekto chce ist aby to zazil OK. Druhy krat by som ale urcite nesiel. Bol som prekvapeny z ludi co tam su, plno sopliakov a celkovo kvanta ludi. Nechapem, som si myslel ze tu je len u nas a ze svajciary takyto nie su ale myslil som sa. Kua okolo ferrari tlacenica ze som nemal chut sa na to ani pozret a to boli este za paskou. Preboha nechapem, take auta chodai bezne po ulici a oni to obzeraju ako keby zili v mongolsku.

To iste vsade, kazdy si sada do aut jedno akych ako daky ciagani, kazdy caka na tasky alebo hociaku blbost ako chudaci a to uz maju na oboch pleciach tasky plne tasiek.. Fakt skoda casu.
Inak keby neikto nevedel je to vsetko v jednej hale na jednom , podlazi, ziadne pavilony ziadne poskochia prose jedna velka hala.
Avatar - white label
3. 3. 2012 12:45
Re: Dostupnost Ženevy
Ono je to taky podstatně jinak daleko např. z Plzně, jako třeba z Ostravy. ;-)
3. 3. 2012 12:34
Dostupnost Ženevy
Pro ty co remcaj, že je to daleko... Loni jsem tam byl svou Felicií a cesta úplně na pohodu. Ubytovat se za slušný peníze dá ve Francii. Letos se budeme muset popasovat s pátkem, ale snad to nebude ještě tak strašný, jak o víkendu. Aspoň ne dopoledne. Cesta tam je lepší přes Karlsruhe a zpět přes Mnichov, podél této cesty se dá hodně vidět. Náklady na loňský výlet necelé 3000 na osobu.