Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bazén, mini golf či helipad. Nejdelší auto světa po letech zase jezdí

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Nejdelší auto na světě má za sebou nákladnou renovaci, díky níž po dlouhých letech opět jezdí. A je dokonce ještě delší, než bylo před opravami.

Delší je ale opravdu jen o kousek, původně se tahle limuzína jménem American Dream (Americký sen) do Guinessovy knihy rekordů zapsala v roce 1986 s délkou 18,28 metru, později však její tvůrce, Jay Ohrberg, automobilový nadšenec, který si udělal jméno na vozech pro Hollywood (mezi jeho výtvory patří například Ford Gran Torino ze seriálu Starsky a Hutch nebo Batmobil z filmu Batman se vrací) vůz natáhl až na 30,5 metru.

Po renovaci auto měří 30,54 metru. Má také 26 kol a dva osmiválcové motory - jeden vpředu, jeden vzadu. To umožňuje řízení z obou "konců" limuzíny. Zajímavé také je, že vozidlo bylo navrženo s kloubem, takže se při manévrování mohlo "zlomit".

Nejdelší auto světa poměrně krátce po dokončení přestalo tvůrce i veřejnost zajímat a v zapomnění začalo chátrat. V bídném stavu se naštěstí před několika lety dostalo do rukou sběratele Mika Dezera, který se pustil do jeho renovace. Práce nakonec zabraly tři roky a spolkly prý 250 tisíc dolarů, což je podle současného kurzu asi 5,75 milionu korun.

Americký sen byl totiž v opravdu špatné formě. A na takový unikátní vůz samozřejmě neexistují hotové náhradní díly, renovátoři tak museli improvizovat. Řadu komponentů dodalo několik kusů Cadillacu Eldorado, který ostatně stál na začátku celé stavby v 80. letech.

Kromě techniky a exteriéru prošel omlazením i interiér s netradičním vybavením, který mimochodem uveze 75 lidí. Ona výbava zahrnuje nejen několik televizorů, chladničku nebo telefon, ale také velkou vodní postel, mini golf, vířivku, bazén, kulečníkový stůl a dokonce helipad.

Že je helipad skutečně funkční, dokládá video Guinessovy knihy rekordů, které se čerstvě opravenému nejdelšímu vozu světa věnuje.

A jaký bude další osud obrovské limuzíny? Rekordman se stane exponátem v muzeu Dezerland Park Car Museum na Floridě.

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme