Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Beijing Auto Shenbao D-Series Aero: Saab 9-5 žije dál

Michal Fokt
Diskuze (0)
V karoserii čínského vozu BAIC Shenbao D-Series Aero, kombinující design Mercedesu a Audi, se ukrývá technika minulé generace vozu Saab 9-5 Aero.

Už i čínské automobilky vyrábí výkonné sportovní sedany. Jestli k ním mít důvěru? V případě vozu Beijing Auto Shenbao D-Series Aero asi není třeba mít obavy, vychází totiž z osvědčené švédské techniky. Pokud jde o design, ten lze určitě považovat za povedený, byť na to určitě má vliv skutečnost, že se návrháři drobet inspirovali v Ingolstadtu a Stuttgartu. Ať už si o tom myslíte cokoli, je třeba ocenit fakt, že má tato karoserie součinitel odporu vzduchu pouze 0,28 což je velmi slušná hodnota.

Ale vzhledem to teprve začíná. Shenbao D-Series Aero disponuje technikou, která sice není úplně nejmodernější, ale zato dostatečně kvalitní a důkladně prověřená - využívá totiž techniku minulé generace sportovního Saabu 9-5 Aero. Tu Beijing Automotive Industry Holdings Co. Ltd (BAIC) koupilo od General Motors koncemm roku 2009.

To znamená, že dravě stylizovaný sedan dostal turbodmychadlem přeplňovaný čtyřválcový motor o objemu 2,3 l, po původních parametrech trollhättanské stíhačky (162 kW, 310 Nm) ale není ani památky. Je vyladěný na mnohem šťavnatější výkon 257 kW a točivý moment rovných 500 Nm. BAIC zatím neuvádí další detaily, dá se ale předpokládat, že mu tyto parametry zajistí zrychlení z nuly na stovku kolem šesti sekund.

Michal Fokt
Diskuze (0)