Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Béla Barényi a historie bezpečnosti vozů Mercedes-Benz (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Moderní auta jsou bezpečná. Nebývalo tomu tak vždy a jednou z hlavních osob, která se zapsala do dějin v této oblasti, byl Béla Barényi.

Bariérové zkoušky probíhaly už ve třicátých letech, jedním z průkopníků se stal třeba německý koncern Auto Union. Hlavní slovo ale dostaly až po druhé světové válce. Jedním z mužů, kteří vývoj v oblasti pasivní bezpečnosti pozitivně ovlivnili, byl rakousko-uherský inženýr a vynálezce Béla Barényi (1907-1997). Stará monarchie sice dávno neexistovala, ale u něj je tento přídomek trefný, protože nejenže se v ní ještě narodil, ale hlavně byl po otci Maďar a po matce Rakušan.

Jeho patentů bezpečnostní buňky s výraznými deformačními zónami využil tehdejší Daimler-Benz poprvé v případě „křídláků“ řad W110 a W111/112. Šestiválce se objevily v roce 1959, menší čtyřválcové „stodesítky“ o dva roky později. Trojcípé hvězdě patří v tomto ohledu světové prvenství. Prvními zkouškami se však začala zabývat už v lednu 1951, v době, kdy vlastnila zmíněný koncern Auto Union... Barényiho činnost ovšem měla obrovský dopad na automobilový průmysl celkově. Stuttgart ho totiž ještě před krvavým konfliktem angažoval jako vedoucího týmu, který se staral o počáteční fáze vývoje jednotlivých modelů. V této funkci vydržel celých 33 let, sídlil v Sindelfingenu a podle vzpomínek pamětníků preferoval práci hlavně na svých projektech. Na konci roku 1972 odešel na odpočinek. Pomohl popularizovat myšlenku pasivní bezpečnosti tak, že jí i ostatní výrobci začali brát vážně. Také sklopný sloupek řízení, který při nehodě snižoval riziko zranění řidičem, byl jeho dílem a bezpečnější odnímatelné střechy rovněž. V interiéru tehdejších mercedesů se objevily měkčené prvky jako například čalounění výplní dveří, vnitřní madla a střed volantu.

Na Barényiho jméno je zaregistrováno přes 2,5 tisíce patentů. Mimochodem, návrhem lidového vozu, ze kterého vzešel později Porscheho Volkswagen Brouk, se začal zabývat daleko dříve, už v polovině 20. let měl hotovy základní tvary a koncepci. Moderní vývoj dospěl až k ABS a ESC, dveřním výztuhám a airbagům. Ty použil v Evropě jako první také Mercedes-Benz v sérii W126, na rozdíl od amerického General Motors a jeho Air Cushion Restraint System (ACRS) ale uvedl v život Suplemental Restrain System (SRS), Vzduchové vaky jsou zde brány jako podpora bezpečnostních pásů a nikoli jako jejich alternativa či dokonce náhrada. Pokud budeme hledat vynálezce airbagu, na počátku 50 let minulého věku najdeme dvě jména: Němce Waltera Linderera a Američana Johna W. Hetricka. Tříbodové pásy, dílo Švéda Nilse Bohlina, použilo v roce 1959 poprvé švédské Volvo.

Sestříhané video ukazuje archivní záběry z testování stuttgartských vozů. Milovníkům starší techniky je možná z ničení vzácných kusů až mdlo, ale tehdy šlo o vývoj běžné produkce a veškeré drsné zkoušky se uskutečnily jednoznačně pro dobrou věc.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)