Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley Continetal Flying Spur - Sametová křídla

Ladislav Čermák
Diskuze (56)
Bentley pokračuje pod ochrannými křídly koncernu VW v nevídaném přívalu novinek; tou nejnovější je vzkříšení slavné létající ostruhy po téměř čtyřiceti letech.

Díky odloučení od dlouholetého blízkého příbuzného RR nové Bentleye už nevypadají a také nejsou levnějšími verzemi královských kočárů se slavnou Emily na masce chladiče. Před třemi lety uvedený Continental GT se zasloužil o účinnou renesanci pověsti značky, pošramocenou vazbou na masový koncern VW, a to i přesto, že pod jeho dlouhou kapotou vrní motor, známý mj. z vrcholných modelů "plebejského" Volkswagenu. Stejně jako v roce 1957, kdy vznikl první Continental Silver Spur, posloužilo za základ a zároveň zdroj sportovních vlastností kupé Continental. Tehdy se jednalo o pětiletý šestiválcový Type-R Continental, nyní bylo stvořitelské žebro vyjmuto superúspěšnému Continentalu GT s dvojnásobným počtem pístů a čtyřnásobným výkonem.

Ve 21. století nastal čas dalšího nositele slavného označení, ustavujícího nová pravidla. Pod tradičním jménem a do určité míry reminiscenčními tvary se ukrývá navýsost současná technika, bořící některé historické tradice a vytvářející nové, postavené na moderních základech. Ocelový skelet spočívá na sportovně laděném pojezdu, s mírnými úpravami převzatém z Continentalu GT včetně aktivního vzduchového pérování. Permanentní pohon všech kol přenáší na vozovku 552 koní z šestilitrového dvanáctiválce do W přes šestistupňovou samočinnou převodovku ZF s řazením Tiptronic. Výsledkem je zrychlení 0-100 km/h za 5 sekund a nejvyšší rychlost 306 km/h, což jsou rekordní hodnoty mezi všemi čtyřdveřovými Bentleyi. Pečlivě vyladěné přeplňování dvěma turbodmychadly zase poskytuje maximální kroutící moment již od 1600 otáček a umožňuje kromě vzrušujícího sportovního svezení i nerušenou klidnou jízdu s dostatkem síly.

V interiéru se pochopitelě snoubí nejvyšší dostupná úroveň kvality a zpracování materiálů. Každá plocha je pokryta drahým materiálem - zejména kůží a ušlechtilým dřevem. Na ruční vyčalounění jednoho interiéru spotřebují řemeslnící celkem 11 vydělaných hovězích kožek. Obytný prostor je v souladu s klientovým přáním konfigurován jako pěti- případně čtyřmístný. V tom případě disponuje každý z pasažérů motorizovaným polohováním své sedačky a individuálním nastavením klimatizace. Všem se potom stará o komfort a přístup k informacím nejmodernější dostupný infotainment systém. Dle filozofie značky je veškerá výbava již obsažena, zákazník však má volnou ruku v prakticky neomezené přizpůsobitelnosti stylu svému vkusu. Přesto tvarování některých detailů naopak připomíná slavnou tradici, např. tvarování výdechů ventilace.

Ceny se podle zvyklostí nesdělují každému na potkání, v tomto případě již stanoveny byly a prý přibližně kopírují kupé GT. Do prodeje se první kusy dostanou letos na jaře a výrobce očekává řádově vyšší prodeje, než v případě starších modelů.





komerční sdělení:

Auto-Exner - autorizovaný servis Bentley v ČR

Ladislav Čermák
Diskuze (56)