Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Benzina: Konec benzinu Special 91, start pro novou Vervu 95

Ondřej Láník
Diskuze (1)
Kolekci svých prémiových paliv nově doplní o benzin Verva 95, Special 91 končí. Prodej prémiových paliv rozšíří na polovinu čerpacích stanic.

Cenově dostupnější alternativou k prémiovému benzinu Verva 100 se nově na čerpacích stanicích Benzina stává Verva 95.

Nová Verva s 95 oktany, která vznikla novou formulací aditivace a použitím nejmodernějších typů mazacích přísad, detergentů, antioxidačních i antikorozních přísad pro vyšší výkon, čistotu spalovacího prostoru a ochranu motoru.

Uvedení Vervy 95 a rozšíření prémiových paliv i na další čerpací stanice Benziny souvisí s avizovaným ukončením prodeje benzinu Special 91. Rafinérie ho kvůli nízké poptávce přestaly expedovat už začátkem tohoto měsíce, na čerpacích stanicích se tak bude prodávat jen do vyčerpání nynějších zásob.

„K nahrazení Specialu 91 Vervou 95 jsme se rozhodli na základě poptávky trhu, neboť zaznamenáváme dlouhodobý zájem po kvalitnějších pohonných hmotách na úkor těch neperspektivních, mezi něž bezpochyby Special 91 patří,“ doplňuje Václav Loula a dodává: „Zákazník s automobilem s netvrzenými sedly může bez problémů použít 95oktanový benzin a doplnit individuálně aditiv s názvem BENADIT BA, který je k dispozici na našich čerpacích stanicích.“

Spotřeba Specialu 91 od roku 2000 soustavně klesala, až v roce 2009 spadla pod jedno procento. Trvalý pokles poptávky po Specialu 91 byl dán do značné míry postupnou obměnou a modernizací vozového parku osobních vozidel s katalyzátory a motory homologovanými na automobilové benziny s vyšším oktanovým číslem, nebo s moderními vznětovými motory.

Dominantní podíl ve skladbě prodávaných benzinů měl loni v síti Benzina Natural 95 (96,6 %), 91oktanový Special tvořil 1,3% podíl. Prémiové benziny tvořily 2,1 % prodaného množství. Letos podíl 91 oktanových benzinů klesl na úroveň 0,5 %.

Speciál 91 byl na československý trh uveden v roce 1959. Své dominantní postavení získal v 60. až 80. letech, kdy tvořil 70 % spotřeby benzinů. Dnes je Special prodáván jako bezolovnatý benzin s přísadou na ochranu ventilových sedel. Za posledních 7 let klesla poptávka po Specialu asi o 95 %.

Special 91 dnes tankují především vozy Škoda 105/120 a řada starších vozů Lada. Takových vozů je do provozu v ČR stále zaregistrováno přes 270 tisíc. Většina vozů Škoda Favorit již je uzpůsobena ke spalování benzinu Natural.

Benzina rozšíří do konce roku ve své síti počet prodejních míst prémiových paliv. Verva Diesel, která je nyní v nabídce 132 čerpacích stanic, bude nově na dalších 26, Verva 100 by měla být do konce roku na 102 prodejních míst a Verva 95, která je nyní testována na 9 čerpacích stanicích, přibude do konce roku do nabídky 27 čerpacích stanic. Prémiová paliva tak i díky postupnému rozšiřování a zvyšující se poptávce budou ke konci letošního roku na polovině čerpacích stanic Benzina z celkových 336.

V letošním roce též zahájí Benzina spolupráci s řetězcem rychlého občerstvení Burger King. První dálniční restaurace vznikne na začátku dálnice D11 na výjezdu z Prahy.

Ondřej Láník
Diskuze (1)