Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Blíží se konec čínského kopírování? Disney už svá auta u čínského soudu ochránil

Michal Fokt
Diskuze (0)
Čínské kopie aut pijí krev celému světu, není však vyloučeno, že tento trend brzy skončí. Tamní soudy nejspíš vůbec poprvé uznaly autorská práva zahraniční firmě.

Čínské firmy si doma z nějakých zahraničních patentů a intelektuálního vlastnictví nic nedělají a kopírují vše, co jim padne do oka, důkazů o bezostyšném vykrádání automobilového designu jsme vám už ukázali obrovské množství. Zahraniční firmy se ani nebrání, zřejmě to považují za předem ztracený boj.

Ale společnost Disney Pixar se čínské džungle bezpráví nezalekla a zareagovala na kreslený film Autobots režiséra Zhuo Jianrong žalobou. V animáku se totiž objevily postavy aut, nápadně se podobající hrdinům pixarovského filmu Cars. A světe, div se, uspěla. Producent a distributor filmu dostali pokutu ve výši přibližně pět milionů korun.

Režisér u soudu tvrdil, že je nevinný a Cars od Pixaru nikdy neviděl. A zřejmě neviděl ani žádný z filmů Transformers, kde se vyskytovali autoboti. Ba co víc, proti rozhodnutí soudu se odvolal a má dokonce v plánu natočit pokračování. Tak uvidíme, jestli jsem se neradoval předčasně...

Michal Fokt
Diskuze (0)