Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bližší informace k případu Vošický: Máme k dispozici trestní oznámení

redakce AUTO.CZ
Diskuze (222)
Tažení proti Vošickému pokračuje. Máme k dispozici trestní oznámení podané jedním z největších českých dealerů automobilky Hyundai.

Včera jsme informovali o demonstraci, kterou připravuje dealer Anton Fischer proti šéfovi českého zastoupení automobilky Hyundai Vladimíru Vošickému. Fischer požaduje jeho odstoupení z funkce, což potvrzuje nejenom dopisem prezidentovi Hyundai Motor Czech (HMCZ) s ultimátem pro odvolání Vošického, ale také podáním trestního oznámení proti jeho osobě. Majitel dealerství Hyundai - Fischer CZ s.r.o. (HF) nám oba dokumenty poskytnul.

Ultimátum pro odvolání Vošického z funkce vyprší dnes v poledne, zda ale vedoucí českého zastoupení českého Hyundaie skutečně post složí, není jisté. Mnohem zajímavější je proto předmět trestního oznámení, z něhož vybíráme to nejdůležitější.

Obchodní spolupráce, pokud jde o prodej motorových vozidel, je nastavena tak, že HMCZ v podstatě jednostranně nastavuje a mění finanční podmínky a podmínky odběrů demo vozidel a nových vozidel určených k prodeji koncovým zákazníkům, kdy na základě plánu prodeje jednostranně stanovuje i cíle, tzn. objemy prodaných vozidel, kterých musí HF jako dealer dosáhnout v každém jednotlivém měsíci, aby mu byly vyplaceny ze strany HMCZ bonusy za prodej vozidel. To všechno už víme z dřívějška, podmínky prodeje jsou ale tak drsné, že i jeden z nejúspěšnějších dealerů značky Hyundai v Česku není schopen stanovené plány plnit a z toho důvodu jsou mu částečně nebo i úplně odebírány bonusy za prodaná vozidla.

Ano, přesně ty bonusy, které dealeři potřebují, aby vykryli rozdíl mezi cenou, za kterou HMCZ dealerům vozy prodává, a cenou, za kterou je dostává koncový zákazník. Systém prodeje motorových vozidel značky Hyundai je totiž nastaven tak, že bez získání těchto bonusů prodává každý dealer tato vozidla se ztrátou, neboť HMCZ prodává dealerovi vozidla dráže, než je cena, která je stanovena pro koncové zákazníky, a která je také inzerována ve veškeré reklamě značky Hyundai v České republice. Pouze při získání bonusu za prodaná vozidla pokryje dealer ztrátu (rozdíl) mezi nákupní cenou od HMCZ – kterou navíc musí uhradit okamžitě při odběru vozidla - a mezi konečnou prodejní cenou zákazníkovi. Dealer tak musí financovat nákup vozidel ze svých zdrojů předem a čekat, kdy se mu podaří předmětná vozidla prodat a kdy za ně dostane zaplaceno. Z následně vypláceného bonusu má být pokryta ztráta takto vzniklá a zároveň v takovém případě by měl dealer dosáhnout i určité marže, zisku, pro který tuto činnost vlastně vykonává, píše se v trestním oznámení.

Skandál kolem Vošického je ale hlubší, než se na první pohled zdá. Z trestního oznámení totiž dále vyplývá, že Fischera v soukromí požádal o úplatek. „Dne 11.06.2015 na ostrově Island, kde jsme byli spolu s dalšími několika osobami a dealery značky Hyundai na společném výletě a na fotbalovém zápase České reprezentace, což byla odměna pro pět nejlepších dealerů v České republice. Vladimír Vošický mne zde v soukromí požádal o 25 % z bonusů HF, které přijdou v měsíci červenci 2015 jako bonusy za druhý kvartál roku 2015. Tento požadavek jsem nebral vážně s ohledem i na jinak celkem osobitý humor Vladimíra Vošického,“ vysvětluje Fischer a pokračuje: Dne 15.07.2015 již byly bonusy za druhý kvartál 2015 mé společnosti HF vyplaceny ze strany HMCZ, avšak já jsem Vladimíra Vošického nekontaktoval. Dne 22.07.2015 mi zaslal SMS zprávu z jeho mobilního telefonu s tímto textem: „Antone, už máte detailní kalkulaci bonusu? Nyní navíc s dožínkovou prémií. Držím palce V. Vosičký.“ Tuto SMS jsem pochopil jako opětovnou žádost o vyplacení jeho „provize“, kterou zde nazývá dožínkovou prémií. Obrázek si už udělejte sami, Vladimír Vošický nicméně v prohlášení serveru iDnes.cz všechna nařčení kategoricky odmítá.

Situaci budeme nadále sledovat a přineseme i informace z dnešní demonstrace před budovou ředitelství HMCZ na Siemensově ulici v Praze.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (222)
27. 11. 2015 17:16
Re: hyunday je pro me symbolem neferoveho a agresivniho jedn
Až budeš dospělý leccos i pochopíš.
26. 11. 2015 23:03
Re: Zamyšlení
o tom co je vhodné a nevhodné si rozhodne IPA sám
26. 11. 2015 22:46
Re: Vošgate II
IPA zásadně nedělá Kašpárka, on totiž Kašpárkem je
26. 11. 2015 22:44
Re: Zamyšlení
mi aj vošickému se ti gilgiti pletou >:-[] >:-[] >:-[]
26. 11. 2015 22:43
Re: Zamyšlení
IPA visí na střeše, nepotřebuje zastání