Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW 1 Coupe a Cabrio skončily

Michal Fokt
Diskuze (37)
Vypadá to, jako by se BMW téměř snažilo tu informaci utajit - už koncem léta skončila výroba kupé a kabrioletu jedničkové řady a na veřejnost tato informace prosákla až nyní. Rozlučte se s poslední dvoudveřovou jedničkou v historii.

Po silnicích už dlouho jezdí hatchbacky druhé generace BMW řady 1, vzhledem k pozdějšímu uvedení do prodeje ale stále zůstávaly v nabídce verze kupé a kabriolet. Ostatně - v nabídce na webových stránkách mnichovské automobilky obě můžete najít stále, Němci ale trošku blafují, v současnosti už vám budou schopni prodat pouze nějakou tu skladovku. Nikde se o tom sice nemluví, ale výroba kabrioletu skončila už v červnu a v srpnu se k ní přidalo též kupé.

Tím pádem jedničkové kupé a kabriolet nadobro skončily - od příštího roku se tyto verze přejmenují na řadu 2 nebo chcete-li 2-Series. Tyto vozy se už pilně testují, v článku BMW 2: jak by mohlo vypadat? najdete odkaz na jeden kompletně odmaskovaný exemplář a zdá se, že tajemstvím už nejsou ani finální specifikace.

Premiéra dvojkové řady proběhne buď příští měsíc v Los Angeles nebo nejpozději v lednu příštího roku v Detroitu a výroba kupé by měla začít už v březnu. Přesné datum zahájení produkce kabrioletu zatím není známo, nicméně by k němu mělo dojít nedlouho poté a dá se očekávat, že se BMW bude snažit stihnout letní kabrioletovou sezonu.

Na další čtyři až pět let je tedy o sportovně laděné bavorské zadokolky postaráno, je ale všeobecné známo, že aktuální jednička a chystaná dvojka budou koncem dekády vystřídány novou generací, která přejde na novou platformu Mini s pohonem předních (a u vybraných modelů i všech čtyř) kol. Ale to teď můžete na pár let hodit za hlavu.

Michal Fokt
Diskuze (37)
21. 10. 2013 15:37
Re: Naopak?
No tak trojka kupé nebo kabrio nebo sedan - vždycky stejný předek, dtto jednička. Ale šestka nikdy neměla nic společného s pětkou...
21. 10. 2013 12:42
Re: Foktguláš
Někde jsem četl historii Vespy. Zadání znělo na motocykl a dali ho konstruktérovi letadel, který motocykly nesnášel.
Díky tomu vznikla Vespa - geniální motorka, kde nic z toho, co by člověka na motrce mohlo štvát, není vidět.
Tady v ACZ to dělaj podobně - potřebují článek o BMW, zadají ho někomu, kdo německá auta nesnáší.
Nicméně tady to nefunguje tak jako kdysi u Piaggia, kór Fokt není ani zdaleka takovej machr, jako letcký konstruktér.
Mimochodem mistr Fokt ještě stále žije v představě, že BMW X1 je v podstatě jen zvednutá jednička...
Avatar - Dinar
21. 10. 2013 09:25
Foktguláš
" je ale všeobecné známo, že aktuální jednička a chystaná dvojka budou koncem dekády vystřídány novou generací, která přejde na novou platformu Mini s pohonem předních (a u vybraných modelů i všech čtyř) kol."
Toto je možná všeobecně známo doma u Foktů, je to ale jinak. Právě proto, aby mohla být použita předokolková platforma mini, musela vzniknout řada 2. Pod jedničkou už jaksi číslo není, řada 0 by asi nebyla to pravé, že. Takže, vše co od příští generace vyjede pod označením 1er, s jakýmkoliv přívlastekem, bude mít primárně přední náhon, resp. awd. Řada 2 pak bude určena malým modelům se zadním, opakuji zadním náhonem, tj. fakticky přebere roli dnešní řady 1. Nebude v ní HB, ale kupé, kabrio a roadster (ideový nástupce hadrostřechových Z3 a první Z4). Ještě je zvažován 2er crosover, něco jako třídveřová X1 ve stylu X6.

P.S. Komická je také fabulace Michala Hondy Fokta o tom, jak BMW "téměř tají" odchod řady 1er coupe. Ano, je to děsné tajemství a konspirace, když fotografie nemaskovaného nástupce (2er coupe) rotují už týdny po internetu. Generační obměna se tomu říká, pane redaktore. A ano, dělají to i japonské automobilky, jen ne v tak svižném rytmu. >:D
20. 10. 2013 22:15
Re: Naopak?
A co to podle tebe je? Podle mne kupé vyšší střední třídy. Jsou více méně dvě možnosti. Buď to rovnají po vzoru šestky, nebo to okoukali od Audi (posunutí kupé a kabrioletů o jedno číslo výš).
Avatar - bigsoul
20. 10. 2013 17:34
Re: ti nemci su uz dakedy jak rusaci
? dalši čo nevie čo píše >:D