Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW a Mazda jsou v USA vyšetřovány kvůli problémům s posilovačem řízení

Dan Vořechovský
Diskuze (10)
Americký úřad pro bezpečnost silničního provozu si posvítil na dva modely od německé automobilky BMW a japonské Mazdy. U vozů BMW Z4 a Mazda 3 vyšetřuje závadu na posilovači řízení.

Automobily BMW a Mazda jsou v USA vyšetřovány Národním úřadem pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) kvůli možným závadám vedoucím k selhání posilovače řízení, což v důsledku zvyšuje riziko nehody. Konkrétně se jedná o vozy BMW Z4 a Mazda 3, na které se sneslo na 140 stížností na závadu posilovače řízení. Vyšetřování může mít dopad až na 342 tisíc vozidel (48 764 vozů BMW Z4 a 293 787 vozidel Mazda 3) a může skončit svolávací akcí.

V případě Mazdy 3 v modelovém provedení 2007 až 2009 byly zaznamenáno 3 nehody z 33 stížností, u vozů BMW Z4 v modelovém provedení 2003 až 2005 došlo k jedné nehodě a bylo podáno 107 stížností. Mluvčí BMW ve Spojených státech již uvedl, že BMW poskytne veškeré informace a s úřadem spolupracuje na všech úrovních. Mazda zaslala prodejcům upozornění na závadu již před rokem společně s pokyny k jednání se zákazníky, kteří si na závadu stěžovali. Všechny vozy Mazda 3, kterých se problém týká, byly vyrobeny v Japonsku.

U BMW se závada projevuje při rychlosti 72 km/h a vyšší a teplotách přesahujících 24 °C. Podle amerického úřadu NHTSA to může způsobit přetáčivost při zatáčení. V případě Mazdy hovoří informace z úřadu NHTSA pouze o „nečinnosti posilovače řízení při řízení, což vyžaduje vyvinutí nadměrné síly k udržení vozidla pod kontrolou, a v některých případech může vést ke ztrátě kontroly nad vozidlem“.

BMW v USA již letos provedla několik svolávacích akcií. Jednalo se o problémy s brzděním a zastavením motorů u motocyklů, možné vznícení navíječe bezpečnostních pásů u vozů BMW 1 a nedostatečné uchycení čelního skla u modelů třídy SUV.

Dan Vořechovský
Diskuze (10)
5. 7. 2010 18:51
Mazda
To se dalo cekat i v CR byly velke problemy s reklamacemi Mazdackych motoru, ale moc se o tom nemluvilo, radeji. :no: Ford by mel urychlene doprodat zbytek podilu v Mazde, a jit nadale smerem za lepsi kvalitou, kterou Japonci ztraceji.
[odkaz]
4. 7. 2010 21:40
Re: ach jaj
Tak o Američanech je to známý fakt. Vždyť právě kvůli nehodám v USA se do manuálů k domácím spotřebičům dostali věci jako "nepoužívejte k sušení zvířat" u mikrovlnek kvůli ochraně výrobce před žalobami. Normálního člověka by nenapadlo strčit do trouby, pračky, ani do sušičky na prádlo, natož do mikrovlnky živého tvora. Těžko říci, jestli to víc vypovídá o blbosti lidí, nebo jejich právního řádu. Žaloby na tabákové společnosti jsou také dobrý příklad. Osobně si neumím představit vola, který neví, že kouření poškozuje zdraví. Před 100 lety dobře, ale ne v posledních 20 letech. A i před 100 lety, každodenní vdechování dehtu a desítky dalších chemikálií přeci nemůže zdraví prospívat. Na to stačí, jak můj táta říkal, selský rozum.

Aby to nebylo kompletně OT. Já si myslím, že EU má přísnější pravidla prakticky ve všem než USA, a přesto takové problémy na starém kontinentě nejsou. Já osobně jsem zastánce přístupu, že všechno je řidičova chyba. Pokud auto projde homologací a bylo vyrobeno dle specifikace, chyba vozu to být nemůže.

Samozřejmě s přibývající elektronikou lezou do tohoto tvrzení díry, ale pořád, je to řidič, kdo je zodpovědný, ne počítač. A pokud má auto nějakou vlastnost, například že se při určité rychlosti vypne posilovač řízení, musím tomu přizpůsobit svůj styl jízdy. Mohu se domáhat zlepšení tohoto stavu, ale pořád je případná nehoda moje chyba.

Jako řidič z toho nejsem zrovna šťastný, ale přijde mi to jako zodpovědný přístup. A tohle je myšlenka, kterou by Američani měli adoptovat.
Avatar - adam007
4. 7. 2010 19:38
Re: Tak nevím....
To by ale volali na 911, že se jim splašil kůň, co s ním? :*) Tam jim už není pomoci...
Avatar - kolmar
4. 7. 2010 18:27
Re: ach jaj
a necudoval by som sa aby poniektore priklady bol podvod konkurencnych hlavne US znaciek, ktore maju ine dost v zuboch. Neviem ci Kotler definuje aj pojem ANTImarketing, alebo nie...
Avatar - gld
4. 7. 2010 15:58
Re: ach jaj
Ľudská debilita v oblasti automobilizmu naráža na stále nové dno najčastejšie v usa..a to nech mi nikto nevraví že nie..u nás majú 12 ročné deti lepší cit pre autá ako tam

hey there officer, my prius keeps gaining speed..hit the brake asshole..