Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW bude testovat autonomní řízení aut v Číně

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Automobilka BMW míří s vývojem svých automobilů s autonomními systémy řízení do čínských velkoměst.

Vozidlům s autonomními systémy řízení je v posledních letech věnováno stále více pozornosti. Řada automobilek pracuje na vývoji osobních vozů, v nichž nebude nutné se zabývat řízením.

Mezi největší průkopníky patří mnichovská automobilka BMW. Ta již v roce 2009 prezentovala zástupce řady 3, který uměl bez zásahu řidiče obkroužit uzavřený závodní okruh Nürburgring bez řidiče a při dalších průjezdech zlepšovat svůj čas. O tři později se již sedan řady 5 proháněl po německých dálnicích a na začátku letošního roku předvedlo kupé M235i, že umí samo driftovat.

Automobily značky BMW vybavené systémy autonomního řízení mají v současnosti za sebou tisíce testovacích kilometrů z běžného provozu na německých dálnicích a silnicích. Dalším krokem ve vývoji je spojení mnichovské automobilky s čínským internetovým gigantem Baidu, poskytujícím podobně jako Gogole řadu dalších služeb od map, televize až po zařízení podobná brýlím Google Glass.

V rámci této spolupráce bude Baidu automobilce BMW poskytovat připojení k internetu, mapy s vysokým rozlišením a další služby, které jsou důležité pro správné fungování autonomních systémů řízení automobilů.

BMW v Číně nehodlá pouze testovat spojení své techniky s novým poskytovatelem služeb, ale pokračovat ve vývoji svých systémů řízení. Právě proto se její vozy po testovacích jízdách na území Německa vydají do ulic čínských velkoměst.

Prvními budou Peking a Šanghaj, v nichž se budou zdokonalovat schopnosti autonomních systémů řízení na víceproudých i víceúrovňových silnicích a samozřejmě i v hustém provozu.

Projekt bude probíhat po dobu následujících dvou let a má zahrnovat celou řadu prototypů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Avatar - jozephko
30. 9. 2014 18:10
Len aby to nedopadlo ako s 3D televízormi...
Moc by ma neprekvapilo, keby automobilky vymysleli dokonalé samojazdiace autá, ale zákazníci by o ne nakoniec nemali záujem. Spýtal sa ich vôbec niekto na to?
30. 9. 2014 14:14
Re: No proč ne v číně je hodně lidí
Zejména ty, jestli řídíš stejně jak píšeš příspěvky, tak si radši kup zcela autonomní auto 8-s
Avatar - fOE
30. 9. 2014 14:02
Re: No proč ne v číně je hodně lidí
Ani jsem to nedocetl, ale okomentuju aspon ten zacatek:

Auto nema byt predevsim auto, auto je vec a jako takova ma predevsim slouzit svemu majiteli (samozrejme za predpokladu, ze tim neohrozi dalsi ucastniky provozu) a ikdyz si ty treba nevis predstavit kdo by o neco takove mohl mit zajem tak ja jednoho majitele F10 znam, ktery az v F10 poprve okusil vymozenosti jako radarovy tempomat, cteni dopravnich znacek a tim max povolene rychlosti a jine asistenty a okomentoval to cele slovy: "uz jen aby to umelo samo zatacet". Jednoduse pro nekoho je idealni vuz takovej ktery jej doveze z bodu A do B s co nejmin usilim.
Avatar - 3_diamanty
30. 9. 2014 13:12
Re: No proč ne v číně je hodně lidí
najsmutnejsie na tom vsetkom je to ze sa snazime z dnesnych aut spravit nieco co s autom nema nic spolocne... snazime sa z aut spravit kina, kaviarne, pojazdne obyvacky, kdejake samoobzluzne bary, alebo spalnu ci obytne privesy.....

auto by malo byt v prvom rade auto.... to znamena vyrobok sluziaci k preprave ludi.... vec bez fejsbukov, bez 10 displejov ktore uplne zdeptaju soferov a s bezpecnostou nemaju nic spolocne, bez kdejakych elektronickych nahrad pri parkovani ci soferovani...... auto by malo mat svojho sofera ktory sa plne ma venovat riadeniu auta.. a nie zamestanavat ho a odputavat tukanim do displejov alebo spoliehanim sa na to ze mi auto samo zaparkuje..... to uz pointa auta zachadza kdesi mimo ....... a z auta sa stava nieco co uz tazko nazvat autom......

pri pohlade na to ilustracne foto bmw musim len smutne konstatovat ze ma toto auto nechava uplne chladnym.... a aj keby riadilo samo a myslelo 3 kroky doprredu tak radsej zvolim nejake bezne auto ktore riadim sam a ktore aj vyzera veselsie a elegantnejsie ako tieto moderne technologicke hracky na kolesach ktore nam sa snazia vsugerovat ze preve toto chceme a potrebujeme..... nie nepotrebujeme.... ja nepotrebujem aby mi auto samo parkovalo alebo soferovalo a ani to nechcem.... to si kupim radsej qorosa za tretinovu cenu bmw.... a budem stastnejsi ako mat bmw ktore sa mi snazi svojimi zasahmi pokazit radost z jazdy
Avatar - flyboyeda
30. 9. 2014 13:02
No proč ne v číně je hodně lidí
tam si těch obětech mrtvých co si tohle hloupé antonomní řízení vyžadá ani nikdo nevšimne