Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW chce proměnit auto v pojízdné kino díky posuvné 31“ 8K obrazovce

Ondřej Mára
Diskuze (17)

Mnichovská automobilka by ráda vytvořila nový standard pro zábavu a zážitky na zadních sedačkách automobilů.

Automobilka BMW představila na právě probíhajícím veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas hned několik zajímavých novinek, včetně nového zábavního systému Theatre Screen pro zadní sedačky, který by se údajně mohl časem objevit v produkčních modelech značky.

Základem systému je panoramatická 31palcová obrazovka s rozlišením 8K, která je standardně umístěna u stropnice vozu. Po stisknutí tlačítka by však měla elektricky sjet za přední sedačky a vytvořit tak vzadu malé útulné kino.

Video se připravuje ...

Obří obrazovka je přitom doplněna o software Amazon Fire TV, takže nabídne stejné možnosti, jako jakákoliv televize s Amazon Fire TV Stick. Plynulé streamování filmů, televizních show, hudby a podcastů z knihovny Amazon pak na cestách zajišťuje 5G konektivita.

Obrazovka nabízí formáty přehrávání 16:9, 21:9 nebo dokonce i 32:9 – ovládání je přitom možné jak prostřednictvím obrazovky, tak prostřednictvím ovládacích panelů umístěných do zadních dveří. Zážitek z projekce navíc umocňuje prostorový zvuk integrovaného audio-systému Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound System.

S očekávaným rozvojem autonomní mobility není důraz automobilek na zábavní systémy ve vozech ničím překvapivým, většina značek však dosud sázela spíše na menší obrazovky umístěné do opěradel předních sedadel, zatímco velké a pohyblivé obrazovky byly dominantou spíše limuzín a různých úpravců.

Automobilka BMW zatím nezmínila kdy a v jakém modelu by se mohl systém poprvé objevit, je však téměř jisté, že by podobná koncepce skvěle zapadla do vozů značky Rolls-Royce, která pod BMW patří. Některé spekulace ze zahraničí navíc naznačují, že by implementace této technologie nemusela být zas tak vzdálenou budoucností.

Ondřej Mára
Diskuze (17)

Doporučujeme

7. 1. 2022 18:50
Re: A to jako skutečně někdo chce?
Asi stačilo napsat: v dětství se mnou rodiče hodně cestovali.
Ad jedna: dnes se povětšinou cestuje po dálnici, to není velká zábava.
Ad dvě: děti, malé děti se na cestách zoufale nudí.
A než poslouchat pořád dokola: už tam budem? tak to radši pustit pohádku…
7. 1. 2022 11:14
Re: A to jako skutečně někdo chce?
Souhlasím, je to jen možnost nikoliv nutnost.

K dětem. Jen někteří rodiče si dokáží najít ke svým dětem cestu. To je primární předpoklad vysvětlit dítěti co jsou to drogy a jak s nimi. A ty veškeré obrazovky jsou tak trochu drogy také.
Avatar - Atomas
7. 1. 2022 10:41
Re: A to jako skutečně někdo chce?
Jasně, s tím souhlasím. Pokládám si tak otázku, kam ten život spěje? Proč by se reálný zážitek - v tomto případě z cestování, měl nahradit instantní virtuální zábavou, kterou máš k dispozici doma? To je přeci na palici ne?
7. 1. 2022 10:31
Soutěž o větší obrazovku?
Tak 31" bude brzy pokořeno a třeba i nějakým neznámým Asiatem. Nemusí to být hned BMW nebo Mercedes.

Zdejší redakce poněkud ignoruje CES, když jsme u té elektroniky.
Zde by si zasloužila pozornost i nová turecká automobilka Togg s 320kW.

https://www.youtube.com/watch?…
Avatar - Dinar
7. 1. 2022 10:25
Re: A to jako skutečně někdo chce?
O nás je zbytečné mluvit, myslím nás, generaci, která jezdila na zadních sedadlech v době, kdy výdobytkem bylo autorádio. Je jiná doba, cestování v autě může být klidně teleportací v kině. A dávám důraz na slovo může, protože zásadní je, že nemusí, není to povinná výbava, ani není nutné tyto věci používat. Obecně se na to dívám podobně jako ty, ale je to otázka preferencí každého, resp. způsobu života dané rodiny obecně. Já jsem chtěl, aby moje děti věděly, kudy jedou, uměly se orientovat atp., dobu strávenou cestováním v malém prostoru auta považuju za dobrou příležitost k tomu, aby spolu rodina mluvila, případně poslouchala stejné mluvené slovo, muziku... Proto jsem měl auta vzadu vždy bez "zábavních systémů", ale pokud chce mít v autě někdo kino, ať ho má.