Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW M2 možná nabídne xDrive, naznačují interní dokumenty

Ondřej Mára
Diskuze (8)

Očekávané kompaktní sportovní kupé si od většího sourozence pravděpodobně vypůjčí i možnost pohonu všech kol.

Nová generace BMW M2, jejíž představení se očekává v září, patří mezi nejočekávanějšího sportovní vozy tohoto roku. Zahájení prodejů se pak sice očekává až v roce příštím, přesto již nyní víme i něco málo o jeho technice.

Například pohonnou jednotku a brzdy by si BMW M2 mělo vypůjčit od svého většího sourozence, tedy BMW M4. Podle posledních zvěstí však existuje šance, že si M2 od M4 vypůjčí ještě jednu technickou hračku – specifický pohon všech kol xDrive.

Podle příspěvku, který se nedávno objevil na fóru Bimmerpost, totiž na veřejnost unikl interní dokumenty mnichovské automobilky, který potvrzuje příchod modelu M2 s pohonem všech kol. Údajně by se přitom mělo jednat o stejný systém, jaký nyní nabízí model BMW M4 kupé.

Dokument, který nabízí pohledy na komponenty pohonu všech kol, jeho funkčnost a uspořádání, přitom hned v úvodu slibuje mimořádnou trakci a vysoký důraz na lepší jízdní dynamiku již během vývoje systému.

Video se připravuje ...

Dokument také zmiňuje, že systém má být schopen přenést až 1300 Nm točivého momentu, což je dobrá zpráva především pro úpravce. Očekávaný výkon produkčního BMW M2 by totiž měl být citelně nižší, je však jasné, že časem se začnou objevovat i úpravy.

Kromě jiného se pak v dokumentu objevují informace, podle kterých by čtyřkolka v novém BMW M2 měla fungovat stejně, jako pod kapotou BMW M4. Primárně budou poháněna pouze zadní kola, teprve při ztrátě trakce pak dojde k přenesení výkonu na přední nápravu. Vůz by se přitom měl chovat za všech okolností předvídatelně a nabízet sportovní jízdní styl.

Zdůrazněme, že informace o BMW M2 s pohonem všech kol jsou zatím stále pouhými spekulacemi, a ani zmiňovaný interní dokument z automobilky nemusí být jednoznačným důkazem. BMW M2 se ale stane poslední emkovým modelem bez jakékoliv elektrifikace a nabídne manuál i automat.

Zdá se tak být logické, že se možností připlatit si i za pohon všech kol rozhodne BMW M oslovit co možná nejširší skupinu zákazníků. Po úspěších minulé generace BMW M2 lze navíc očekávat nemalý zájem.

Ondřej Mára
Diskuze (8)

Doporučujeme

10. 8. 2022 20:56
Re: Alpina
Alpina skončila dnem prodeje, jako kdysi úplně stejně skončilo AMG. Psal jsem o tom zde někdy už před půl rokem.

Mateřská automobilka jen odstranila nežádoucí úspěšnou konkurenci a na věci nic nezmění ani to, že zachovají ta písmenka AMG nebo Alpina. Kouzlo je pryč. A s ním i ti, co právě třeba pravou Alpinu nebo pravé AMG milovali a věděli proč.
Avatar - abacus
10. 8. 2022 18:43
Re: Nedovedu si představit,....
:yes: :yes: :yes:
10. 8. 2022 16:00
Re: Nedovedu si představit,....
Reaguju na H-system

Když přišlo přeplňované Maserari 3200GT, spousta řidičů skončila ve škarpě, protože turbo. Auto se chovalo nevyzpytatelně. Nemělo žádnou kontrolu trakce. Dnešní auta je mají všechny, samozřejmě je můžeš vypnout, ale s nimi dokáže takový auto ovládat i kdejaká žena v domácnosti, dokonce i muž v domácnosti jako já.
Avatar - Hammunasakra
10. 8. 2022 13:34
Re: Alpina
:yes: to za zprávu = jinak spíš :no:

Je faktem, že auta typu Alpina logicky spíš končí = dneska jim dává zabrat (ujede) "běžná" Tesla (a bude hůř)
10. 8. 2022 13:20
Alpina
převzato z garáž.cz, zajímavé

Začátkem letošního roku totiž mnichovské BMW koupilo spřátelenou Alpinu, nad kterou dnes visí otazníky, co s ní bude dál. Specialisté na Alpinu z pražského Inveltu mi znovu potvrzují, že ikonická značka, jak ji známe dnes, asi skončí. Z dnešní Alpiny nejspíše bude Alpina Classic, věnující se starším a klasickým modelům, přičemž BMW přetvoří původní značku v novou luxusní divizi. Odhady říkají, že v nové éře se Alpina v portfoliu objeví mezi vrcholnými sportovními modely BMW M a britským Rolls-Roycem.