Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW řady 2 Coupé oficiálně, prodávat se začne v březnu (+video)

Jan Mička
Diskuze (97)
Automobilka BMW podle příslibu z minulého týdne oficiálně odhalila nové kupé řady 2. K uvedení vozu na trh evropský dojde v březnu příštího roku.

Nové BMW řady 2 nebude mít lehký úkol. Téměř deset let od uvedení kupé řady 1, kterého se celosvětově prodalo více než 150.000 kusů, je to totiž právě ono, která bude muset na úspěchy předchůdce navázat. Našlápnuto má ale velmi dobře. S délkou 4432 mm je o 72 milimetrů delší, šířka 1774 milimetrů vykazuje nárůst o 32 mm a rozvor náprav se prodloužil o 30 milimetrů (2690 mm). Tyto hodnoty mají úzkou souvislost s prostorem pro posádku. Vpředu je nyní o 19 mm více místa pro hlavu, vzadu zase o 21 milimetrů více pro nohy. Kupé navíc není na štíru ani s praktičností – zavazadlový prostor má objem 390 litrů, což je o 20 více než u předchůdce.

Vůz bude po vzoru svých sourozenců nabízen ve variantách Sport Line, Modern Line nebo s M sportovním paketem. První dvě jmenované linie se liší provedením vnějších nasávacích otvorů, lamel v ledvinkách a příčkou ve středovém nasávacím otvoru v přídi. M sportovní paket nabídne jiné naladění podvozku, o 10 milimetrů menší světlou výšku, aerodynamicky optimalizované díly karoserie a 17“ kola s dvojitými paprsky.

Interiérem se vůz nikterak nevymyká ze zavedených zvyklostí svých sourozenců. Horní polovině středové konzoly dominuje volně stojící displej multimediální systému iDrive, který může mít úhlopříčku 6,5 nebo 8,8“. Novinkou je jeho otočný ovladač s dotykovou horní plochou, který řidiči umožňuje psané zadávání znaků. Standardem budou látkové sedačky a dekory připomínající broušený hliník, alternativu tvoří kožené čalounění Dakota nebo dřevěné obložení.

Pod kapotou se objeví pouze přeplňované zážehové a vznětové jednotky s technologií BMW TwinPower Turbo. Benzinovým základem je čtyřválcový dvoulitr ve verzi 220i o výkonu 135 kW a točivém momentu 270 N.m, který vozu umožní akceleraci z 0-100 km/h za 7 sekund. Z opačného spektra nabídky je vrcholná verze M235i, jejíž řadový třílitrový šestiválec pochází z dílen BMW M Performance. Výkon 240 kW a točivý moment 450 N.m má za následek zrychlení na stovku za 4,8 sekundy, maximální rychlost je omezena na 250 km/h. Tato verze se vyznačuje specifickým nastavením podvozku a funkčními aerodynamickými díly karoserie. Elektronický závěr zadního diferenciálu je pro všechny verze v základu, mechanický systém se zvýšenou svorností je pro vrcholný model za příplatek.

Nabídka vznětových dvoulitrových motorů je o něco rozmanitější. Základní čtyřválec 218d má výkon 105 kW a točivý moment 320 N.m. Vůz s manuální převodovkou zrychlí z 0-100 km/h za 8,9 sekundy, varianta s automatickou osmistupňovou skříní zvládne sprint o 0,3 sekundy rychleji. Zlatou střední cestou je verze 220d s výkonem 135 kW a točivým momentem 380 N.m. Zrychlení na stovku je otázkou 7,1 sekundy, s automatem ještě o desetinu rychleji. Vrchol pak tvoří 160 kW výkonu a 450 N.m točivého momentu v BMW 225d. Akcelerace z 0-100 km/h zabere 6,3 sekundy, maximální rychlosti 243 km/h chybí k obligátnímu spojení „elektronicky omezená“ opravdu jen krůček. Vyjma BMW 218d jsou všechny verze s automatickou převodovkovou vybaveny funkcí Launch Control pro akceleraci s nejlepší možnou trakcí.

Podle metodiky měření spotřeby paliva jsou agregáty nového BMW řady 2 až o 21% úspornější. Svůj podíl na tom má standardně dodávaný systém Driving Experience Control, prostřednictvím kterého můžete nastavit jeden z režimů Comfort, Sport, Sport+ a ECO PRO. Poslední jmenovaný má přitom hlavní vliv na příznivou spotřebu a menší dopadu na životní prostředí. Motory se sice budou jevit trochu přidušené, při povolení plynového pedálu však převodovka sama vyřadí do neutrálu a k udržení setrvačnosti bude využívat hmotnost samotného vozu. Rovněž se upraví nastavení klimatizace a ostatních komfortních spotřebičů do úsporného režimu.

Nové kupé BMW řady 2 si odbude veřejnou premiéru na lednovém autosalonu v Detroitu. V Evropě se začne prodávat v průběhu března za dosud nespecifikovanou základní cenu.

Jan Mička
Diskuze (97)
28. 10. 2013 22:04
Re: 2 BMW coupe je skvělá, dizajnem určitě a jízdními vlastn
Když sedadla sklopíš, tak opravdu zabráníš ušpinění interiéru... Jsou na to produkty. Nebudu se vyjadřovat k jejich účinnosti, nepoužívám je. Mám zkušenosti jen s klecemi do kufru a vozíky na přepravu psů. Navíc sedadla jdou sklopit i u kupé. Předpokládám, že síť dáváš na B sloupek (proč jinak sklápět sedadla).
28. 10. 2013 21:56
Re: 2 BMW coupe je skvělá, dizajnem určitě a jízdními vlastn
Někoho by zase nenapadlo cpát psa do kufru (zavazadla si pak strčíš na sedadla?). A toho svého prcka bys asi do kufru 1er také nestrkal, takže jsi prostě ve špatné třídě. Na zadní sedadla se vejde i velký pes, jen si musí případně lehnout (nevýhoda je, že je bokem ke směru jízdy). Osobně mám na přepravu psů k tomu určený vozík.
Avatar - Parda71 (BMWfans)
26. 10. 2013 16:42
Re: cislovanie
6er byla a je model se svébytným designem, takže tady nikdy nebyly tendence k 5er kupé, to je trochu odlišné oproti situaci 3er/4er. To samo 8er v minulosti. Ale uchylovat se po x generacích, kdy tady byly 3er kupé a M3 k nějakým zvrhlostem bo Audi A5 je prasárna, na kterou není vysvětlení. Máš pravdu, na označení to nejezdí, ale já to neumím překousnout ;-)
Avatar - Parda71 (BMWfans)
26. 10. 2013 16:36
Re: BMW
Hlavně, že si ještě stále lze nalézt v programu to pravé BMW :-)
Avatar - Johny.Rico
26. 10. 2013 13:35
Re: Krasavec :-)
Měl jsem octavku 1.8T combi, váha okolo 1350kg myslim (nevim přesně), a jela opravdu kvěle, naložená i nenaložená. Na tom motoru to nebylo znát. Takže za mě opravdu optimum.