Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW ukázalo moderní 3D měřicí zařízení a s ním i novou řadu 5

Jan Mička
Diskuze (7)
Nová generace BMW řady 5 se oficiálně ukáže ještě v letošním roce. Značka za pomoci maskovaného exempláře prezentuje nové optické měřicí zařízení.

Automobily se každým rokem posunují mílovými kroky kupředu a s nimi i způsoby jejich výroby. Při masové produkci zaujímá lidská síla čím dál menší podíl a naopak roste počet robotů, kteří se při správném naprogramování zkrátka nemýlí. Jde o mimořádně nákladná zařízení, zejména v prémiovém segmentu, kde si zákazníci potrpí na špičkovou kvalitu, by ale měly jít kompromisy stranou.

Důležitou novinku ve výrobě automobilů BMW představuje ultramoderní optické měřicí zařízení, které zjednodušeně řečeno slouží k převedení výrobku na 3D datový model. Základem jsou dvě robotické paže se snímači, z nichž každý skenuje jednu stranu automobilu a vytváří téměř přesnou virtuální kopii karoserie. Uvádíme „téměř“, nicméně rozdíly oproti realitě jsou okem nepostřehnutelné. BMW hovoří o odchylce maximálně 100 mikrometrů...

Měřicí zařízení plní stěžejní funkci při vývoji automobilu, kdy mají odhalit i sebemenší odchylky, které lze pozdějšími úpravami odbourat. Z výrobní linky by pak měl sjíždět v podstatě „dokonalý“ vůz. „Jsme hrdí na to, že jsme s novým měřicím stanovištěm ve fázích přípravy výroby dosáhli tak významného milníku. Jediné měření nám vytvoří model celého vozidla. Zdlouhavá jednotlivá měření a sbírání dat již nebudou zapotřebí. Tím ušetříme čas a zvýšíme kvalitu již od zahájení sériové výroby,“ vysvětluje Eduard Obst, vedoucí oddělení geometrické analýzy, měřicích technologií a modelové segmentace kompletních vozů.

Prvním vozem, u kterého automobilka BMW uplatní nové měřicí zařízení, je připravovaná řady 5. K jejímu odhalení dojde ještě v letošním roce, nyní si ale stále musíme vystačit pouze se špionážními videi a fotografiemi zamaskovaných exemplářů. Jeden takový posloužil právě k prezentaci robotů, zásadní informace o tvarech karoserie však oficiální snímky nepřinášejí.

Jan Mička
Diskuze (7)
29. 7. 2016 10:52
Re: babowka
Baterky ani software nedělám, já ta auta raději rovnou prodávám celá >:-[]
Auto bylo schované v Karlových Varech při festivalu a za extrémně přísných "bezpečnostních" (sebrali nám prakticky vše, co by mohlo pořídit nějaký záznam + dvojitá kontrola securiťákem - jak na letišti) opatření ho pár šťastlivcům ukázali a mě se tam povedlo protlačit >:D

Byli jsme první po Německu, komu ho ukázali, což je dost unikátní na tak malý trh, jakým ČR je :-)
Avatar - lamal
28. 7. 2016 20:44
Re: babowka
s tym suhlasim, ale BMW bolo vzdy konzervativne ide skor o to, ze rozdiely designu rokov 70-80-90 sa uz nikdy nezopakuju... aj kvoli priemyselnej revolucii a pokrokom, ktore menili design ako taky...
28. 7. 2016 20:36
Re: babowka
Nová sedma je krasavice, nebojím se, že pětka nebude.
Kdes ji viděl? ty seš ten co dělá baterky pro BMW nebo software či co?
28. 7. 2016 19:29
Re: babowka
To je bohužel docela pravda, nicméně pokud si to tak naše konzervativní klientela žádá, tak není vůbec jednoduché přijít s něčím "úplně" novým a zároveň si tuto majoritní část kupujících nerozházet...

Již jsem viděl novou řadu 5 osobně, dokonce jsem v ní i seděl a mohu Vás ujistit, že je to krásné auto. A co je důležitější, bez problému ho odlišíte od F30 a G11. To mi přijde jako důležitější faktor, než že nezkouší žádné vzhledové "pokusy" :-)
Avatar - rohYpnol
28. 7. 2016 16:12
Re: babowka
Je to tak. Design prémiovek se začíná utápět sám v sobě. Všichni z D3 se s novými generacemi děsivě snaží nabídnout něco nového na jedné straně, na druhé straně se ale bojí cokoliv změnit, aby náhodou nešlápli vedle.

Zlatý Hyundai, který má volné ruce a není svázaný vlastní identitou :-!