Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW vyvíjí gyroskopický držák nápojů, ze kterého už se vám pití nevylije

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Působivý koncept BMW Vision M Next, který mnichovská automobilka představila již před několika měsíci, opět překvapuje. Tentokrát chytrou technikou v interiéru.

Vize elektrického sportovního modelu BMW Vision M Next nás udivovala svým odvážným designem, výraznou kombinací barev, racčími dveřmi a samozřejmě i příslibem působivé techniky a technologií. V době představení však ještě nikdo z nás netušil, že je tento koncept výjimečný ještě jednou drobností.

Jak je vám asi z nadpisu jasné, jedná se o speciální gyroskopické držáky nápojů, ze kterých už byste si nikdy neměli vylít pití. A to zřejmě ani při svižné jízdě hodné modelů s označením M. S touto překvapivou informací přišel Jose Alberto Casas Peňa, designér BMW M Vision Next, se kterým si nedávno popovídali naši australští kolegové z CarsGuide.

Systém by měl pracovat na stejném principu, jako ruční stabilizátory pro kamery, mobily, atd.. Samotný Peňa popsal princip držáku následovně: „Jednoduše tam vložíte kelímek, a pokud začne cítit, že auto zatáčí, začne se držák natáčet na druhou stranu, takže se pití nevylije a vy si neušpiníte svůj krásný interiér.

Zda se tzv. gyroskopický držák nápojů dostane i do produkčních modelů zatím není jasné. V interiéru BMW Vision M Next bylo totiž představeno několik dalších technologií, které mají k produkci podstatně blíže. Jmenovat můžeme například sedadla z paměťové pěny, nebo systém rozšířené reality.

Video se připravuje ...

Všichni se ale nejspíš shodneme, že podobný držák nápojů by rozhodně nebyl špatným kouskem příslušenství. Zvlášť u sportovně laděných modelů, které vyloženě svádí k ostrému řezání zatáček.

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Doporučujeme

23. 11. 2021 15:42
Držák
Dle mého názoru se jedná o velice zajímavý nápad, jelikož držáky na pití v automobilu osobně často používám a už nespočetně krát se mi stalo, že se mi pití z plechovky nebo hrnku vylilo. Ve volném čase se snažím věnovat 3D tisku na své nové tiskárně od značky: https://eshop.sharplayers.cz/3d-tisk a mám v plánu si navrhnout nějaký takový gyroskopický držák, který by mě zachránil na dálnici při prudkém brzdění ;-)
2. 12. 2019 09:37
dotaz na autora
Mohl by nám prosím autor článku prozradit, na které ze těch 46 fotek v galerii je zmíněný držák vyobrazen ?
1. 12. 2019 23:00
bmw
jakoby v BMW hulili horší matroš než v tesle...
Avatar - JohnST
1. 12. 2019 20:32
BMW a hovadiny
BMW nech radsej vyvija normalne auta a nie hovadiny!!! :D