Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW X5 M prohání přes 600 svých koní na Nürburgringu. Zatím s maskováním

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Fandové divize M mají tento rok žně. Čtyři ostré modely jsou oficiálně venku a další dva na cestě. Jeden byl nyní zachycen na Nordschleife.

Máme teprve začátek června, ale světlo světa už spatřily čtyři nové ryze „emkové“ modely. Není to tak dávno, co jsme se seznámili s X3 M a X4 M, které před pár dny doplnila sportovní dvojička M8 Coupé a M8 Cabrio. Jenže tím větvení sportovní divize bavorské automobilky nekončí, naopak.

Ještě letos se totiž dočkáme minimálně dalších dvou novinek. Tou první bude zcela nové BMW M3, které bude následováno sportovním SUV X5 M. Sportovně-užitkový vůz v nejostřejším provedení byl počátkem tohoto týdne zachycen s vrstvou maskování na slavném Nürburgringu a nikdo nepochybuje o tom, že jde právě o ikonické „emko“.

Pokud X5 M půjde ve šlépějích svých sourozenců, dostane pod kapotou 4,4litrový osmiválec se dvěma turbodmychadly a výkonem přes 600 koňských sil. Jen připomeňme, že v BMW M5 je tato pohonná jednotka naladěna na výkon 441 kW a 750 newtonmetrů točivého momentu. Z klidu na stovku auto sprintuje 3,4 sekundy a pokračovat může na maximální rychlost 305 km/h. Robustnější SUV sice bude mít o něco horší dynamiku, to ale neznamená, že by se vám při zrychlení z místa nemuselo udělat nevolno.

V nejnovějších M8 nechybí pohon všech kol, avšak v režimu 2WD lze ze sporťáku udělat čistou zadokolku s vypnutým stabilizačním systémem. Čtyřkolku očekáváme také v X5 M, otázkou zůstává, jestli i tady budou tvůrci nakloněni jízdě dveřmi napřed. Zřejmě se to dozvíme co nevidět…

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme