Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bosch: Evropský automobilový sektor je příliš závislý na Asii a dalších regionech

ČTK
Diskuze (22)

Evropský automobilový sektor je z hlediska důležitých součástek, jako jsou polovodiče a bateriové články, příliš závislý na Asii a dalších regionech. V rozhovoru s listem Frankfurter Allgemeine Zeitung to řekl šéf dozorčí rady německého výrobce automobilových součástek Bosch Franz Fehrenbach.

Čipy a bateriové články se v éře elektrických a samořízených vozů stávají nejdůležitějšími automobilovými součástkami. Evropské automobilky je však musejí dovážet z Asie, protože výstavba kapacit pro jejich výrobu v Evropě postupuje pomalu, napsala agentura Reuters.

"Ano, stali jsme se příliš závislými na jiných regionech a je třeba změnit kurz," prohlásil Fehrenbach. "Není to nicméně vina politiky, souvisí to s optimalizací nákladů v dodavatelském řetězci," dodal.

Problémy spojené se závislostí evropských automobilek na dodávkách z Asie letos dostal do centra pozornosti globální nedostatek čipů, jehož důsledkem je omezování produkce automobilů. Evropská unie se v důsledku tohoto vývoje rozhodla spustit programy, které mají přilákat výrobce čipů do Evropy, píše Reuters.

Některé německé společnosti nyní představují plány, které by měly jejich závislost na dodávkách z Asie snížit. Německá automobilka Volkswagen například hodlá společně s partnery do roku 2030 postavit šest velkých továren na výrobu bateriových článků. O umístění jedné z těchto továren se uchází Česká republika.

ČTK
Diskuze (22)

Doporučujeme

Avatar - lordlord
14. 12. 2021 09:24
Re: kup
to je pohled zaměstnance, ne majitele firmy, toho přece zajímá zisk, proto se to přesouvá na východ
Avatar - kuk
13. 12. 2021 23:40
Re: Zaostávání
Jo bohužel je to tak.
13. 12. 2021 20:15
Re: Bosch
Zijes v minulosti. Dnes uz mnohe firmy ziju hlavne na tom, ze patenty blokuju, alebo aspon komplikuju vstup do odvetvia.
13. 12. 2021 20:07
Re: Bosch
ARM sídlí v GB a jejich čipů bude mnohem mnohem více než těch zbývajících 10 %
13. 12. 2021 20:05
Re: Zaostávání
Pár světlých výjimek se najde, například bez holandské ASML by nevyráběli čipy ani ti Číňani...