Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Brabus a Smart: Prohlídka dílny v Bottropu (video)

David Bureš
Diskuze (2)
V dílně Brabusu se ukrývá prototyp nejrychlejšího Smartu na světě.

Německý specialista na značku Mercedes-Benz, firma Brabus, chystá pro podzimní frankfurtský autosalon upravený Smart ForTwo. To ale není jediný automobil, který se skrývá v dílnách Brabusu v německém Bottropu.

Nový Brabus Smart ForTwo se poprvé objevil na zveřejněném videu z dílny Brabusu, jehož autory jsou členové oficiální anglické komunity fanoušků automobilky Smart.

Upravený Smart ForTwo je skryt pod plachtou, přičemž vedení Smartu jeho techniku nechtělo komentovat. Přesto fanoušci vozů Smart jsou tímto vozem nadšeni a doufají, že se již brzy dozví více. Kusé informace naznačují, že se automobil představí na zářijovém autosalonu ve Frankfurtu.

Při obhlídce ostatní automobilů v dílně německého úpravce byl Ingemar Wohlert, šéf marketingu Brabusu, sdílnější.

Stříbrný Brabus Smart ForFour race concept byl poprvé představen na Essen Motor Show v roce 2005. Automobil je poháněn přeplňovaným motorem o výkonu 157 kW (210 k). Vrchol točivého momentu je300 Nm. S takovou silou umí stříbrný čtyřdveřový Smart jet až maximální rychlostí 240 km/h, což z něj dělá prozatím nejrychlejší Smart na světě. Zatím skrytý ForTwo jej ale podle některých náznaků v maximální rychlosti překoná.

Automobil je upraven pro závodní účely, má upravenou převodovku a zavěšení, dostal větší brzdy, jeho interiér je ryze spartánský. Zadní sedačky zmizely, přední sedadla s pětibodovými pásy jsou skořepinová. Dvoučlenná posádka je chráněna ochrannou klecí. Kola imitují karbonová vlákna. Wohlert přiznal, že jedno z vyrobených aut si pořídila rodina ze Saudské Arábie.

Druhý představený vůz – Brabus Smart Roadster V6 bi-turbo – byl vyroben v roce 2003, kdy podle Wohlerta vzniklo deset jeho exemplářů.

Jak název napovídá, je vůz poháněn vidlicovým šestiválcem s dvojitým přeplňováním. Jednotka má nový blok válců a vznikla spojením dvou tříválcových motorů ze sériového Smartu. Každá řada disponuje svým turbodmychadlem.

Výkon motoru činí 127 kW (170 k), vrchol krouticího momentu je 220 Nm. Automobil s pohotovostní hmotností 840 kg a výkonovou hmotností 4,9 kg/k akceleruje z 0-100 km/h za méně než 6 s. Jeho maximální rychlost je elektronicky omezena na hodnotu 220 km/h.

Šestiválcový Smart z videa je lakován červeným lakem Ferrari. Použitý odstín červené opravdu používají i vozy maranellské automobilky.

Expozice Brabusu na březnovém ženevském autosalonu se zaměřila na větší automobily. Úpravce v Ženevě představil Mercedes-Benz SLS AMG s dvojicí turbodmychadel či model Brabus 800 Widestar, což je Mercedes-Benz třídy G, vybavený dvanáctiválcem s dvojitým přeplňováním o výkonu 588 kW (800 koní).

David Bureš
Diskuze (2)
30. 5. 2022 23:52
Re: Mám to ráda
Tak kvalitní nářadí je základ každé dílny. Já teď do nářadí také hodně investoval. Je ale pravda, že já ho například využiji i ve své práci, takže se mi ta investice rychle vrátí. Co bych si ale ještě chtěl koupit je takovýto šroubový kompresor - https://www.kompresory-filtry-servis.cz/…-kompresory-boge To už je ale investice, kterou bych doma těžko obhajoval. :)))
24. 3. 2021 21:39
Mám to ráda
Nojoo. To se někdo má, když máte doma tak povedenou dílnu. My máme doma jen nějaké základní nářadí, které mi manžílek koupil z https://www.kutilmarket.cz. Je to takový klasický kutil, mám ho moc ráda. Všechno dokáže sám opravit a když už si neví s něčím rady, zeptá se u piva kamarádů a ti nám se vším vždy poradí. Je to něco neuvěřitelného!