Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bristol Fighter T: nedrážděte jej, má tisíc koní

Roman Daněk
Diskuze (11)
Malá továrna Bristol na výrobu ručně skládaných sportovních vozů představila rivala pro Bugatti Veyron, model Fighter T.

Společnost Bristol Cars má s přeplňováním pohonných jednotek zkušenosti více než 25 let. V lednu roku 1980 představili Beaufighter, první auto s přeplňováním ve Velké Británii.

V současné době připravili sportovní kupé Fighter T. Vůz, který by chtěl vyzvat na souboj Bugatti Veyron, má ryze praktický exteriér a strohý interiér. Netradičně řešená záď kabiny je opticky doplněna účelným difuzorem. Při pohledu z profilu si jistě všimnete vedle 19palcových kol z lehkých slitin chromovaných koncovek výfukového systému, které jsou vyvedeny v bočních prazích.

Hlavní doménou celého vozu je pochopitelně motor. Aby Bristol neztrácel čas a peníze za nákladný vývoj pohonné jednotky, koupil agregáty z regálu automobilky Dodge, který je sériově montován do modelu Viper. Osmilitrový vidlicový desetiválec je kompletně přepracován, dostal dvojici turbodmychadel a již v 5 600 otáčkách dosahuje výkonu 744 kW (1 012 k). Maximální točivý moment dosahuje závratných 1 409 Nm v 4 500 ot/min. Omezovač je nastaven na 6 tis. otáčkách.

Celá tato mamutí síla je posílána přes šestistupňovou manuální na zadní nápravu. Fighter T zrychlí z 0 km/h na 100 km/h pod 3,5 s a potencionální nejvyšší rychlost je někde za hranicí 275 mph (430 km/h)! Bristol ale svého sporťáka elektronicky omezil na 225 mph, což odpovídá 362 km/h. Celková hmotnost 1 595 kilogramů je rozdělena na 48:52 procent ve prospěch zadní nápravy.

Kdo má zájem o precizní a ručně skládaný Fighter T, bude si muset počkat na září 2007. Cena včetně daně je stanovena na 351 931 liber (asi 14,8 mil. Kč).

Roman Daněk
Diskuze (11)
13. 11. 2006 20:05
zajímavé
nevidím to jako konkurenci pro veyron, ale jako jednu z dalších alternativ pokud bych chtěl hustě přemotorované auto ... dle mého názoru si to koupí úplně jiné skupina ... mě se osobně víc líbí veyron ... protož ... je to ... protože to je Veyron :-)