Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Britové chystají první záchranku s vodíkovým pohonem, do ulic vyrazí ještě letos

Ondřej Mára
Diskuze (1)

První sanitka s vodíkovým pohonem by měla vyrazit do londýnských ulic již během letošního podzimu.

Společnost Ulemco, britský specialista na přestavbu užitkových vozidel na vodíkový pohon, se pochlubil vývojem zřejmě vůbec první vodíkové ambulance, která by měla během letošního podzimu vyrazit do londýnských ulic.

Projekt dostal označení Zero (Zero Emission Rapid Response Operations) a prozatím se jedná pouze o prototyp, na kterém se kromě společnosti Ulemco podílí ještě společnosti Lyra Electronics, Ocado nebo Promech Technologies. Za financováním projektu pak stojí vládní program na podporu bezemisních vozidel OZEV.

Podle dostupných informací by měl být prototyp napájen palivovým článkem o výkonu 30 kW, dodaným společností Ballard, v kombinaci s tlakovou nádobou na 8 kg vodíku. To jsou celkem skromné parametry, vodík však není primárním pohonným systémem. Sanitka je totiž vybavena také 400V baterií s kapacitou 92 kWh a vodíkový systém tak plní pouze roli tzv. prodlužovače dojezdu.

Podle výrobce by však tato kombinace pohonů měla sanitce umožnit průměrný denní nájezd okolo 200 mil (asi 322 km), a to při maximální rychlosti až 90 mph (zhruba 145 km/h).

Základem sanitky je platforma s nízkým rámem, na kterém je usazena lehká hliníková kabina. Tohle řešení nabízí například nízko položenou podlahu, která usnadňuje nakládání pacientů. Přepravní kapacita by se přitom měla pohybovat minimálně okolo 900 kilogramů.

Výrobce se bohužel nezmiňuje o uložení baterií, některé elektronické vybavení a například i tlakovou nádrž na vodík však společnost umístila pod střechu.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme