Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Britskou značku Lotus má restartovat extrémní elektrický hypersport

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Lotus je dnes vnímám především jako výrobce sportovních vozů s nízkou hmotností, vynikajících ovladatelností a stárnoucí konstrukcí. To má změnit zcela nový hypersport, který vrátí britskou značku na špičku pokroku.

Lotus od svého zrodu v první polovině padesátých let dvacátého století patřil díky svému zakladateli, jímž byl Anthony Colin Bruce Chapman (1928-1982), k průkopnickým firmám v oblasti konstrukce sportovních i závodních vozů.

Právě díky svému zakladateli se tato značka neustále vyvíjela a pohled do její historie odhalí, že se od spartánských roadsterů z padesátých let postupně dopracovala k výrobě sportovních a GT vozů, jimž jejich lehká konstrukce, v níž byly využívány i plasty, dovolovala nabídnout s výrazně menšími motory dynamiku i výbavu na úrovni výkonnějších a těžších konkurentů.

Po úmrtí svého zakladatele na počátku osmdesátých let se Lotus několikrát dostal do slepé uličky a to téměř vždy skončilo jeho prodejem novému majiteli, což platí i pro prozatím poslední změnu, když v loňském roce zamířil pod křídla čínské automobilky Geely.

Díky této změně má mít britská značka nyní dostatek financí k vývoji zcela nových modelů, s nimiž se má ze slavného a tradičního výrobce sportovních automobilů proměnit i v obchodně úspěšnou firmu. Za tímto účelem se má v nabídce objevit SUV, jehož vzhled má být znám ještě během letošního roku a podle posledních dostupných zpráv využije techniku značky Volvo.

Lotus využije rozšíření své palety modelů o SUV podobně jako značka Porsche a i nadále hodlá zůstat specialistou na sportovní vozy. Nový majitel má z jistého úhlu pohledu podobné plány jako Colin Chapman ve své době a chce Lotus proměnit ve výrobce schopného konkurovat již zmiňovanému Porsche a rovněž i značkám jako je Ferrari nebo McLaren.

Novou éru v historii značky Lotus má i proto podle informací zveřejněných britským magazínem Autocar zahájit počátkem příštího desetiletí elektrický hypersport, který má disponovat výkonem přes 736 kW (1000 k) a vedle případných konkurentů vynikat v souladu s tradicí značky výrazně nižší hmotností.

Elektrický hypersport značky Lotus má být podle neoficiálních zpráv osazen elektromotory roztáčejícími všechna čtyři kola a využívat baterie nové generace, která mají mít výrazný podíl na jeho nízké hmotnosti. Dojezd na jedno nabití se má pohybovat kolem 400 km. Vedle nejmodernější techniky a špičkových výkonů má tento hypersport ohromovat i svou cenou, pohybující se kolem 2.000.000 britských liber (zhruba 58,5 milionu Kč).

Lotus na sebe chce prostřednictvím elektrického hypersportu při jeho představení především upozornit a dát jasně najevo, že končí éra posledních více než dvaceti let, kdy nabízel sice špičkové sportovní automobily, ale přitahující jen omezený okruh zákazníků z řad skutečných nadšenců. Ve své nové éře chce mít širší nabídku, jejímž prostřednictvím uspokojí své tradiční příznivce a zároveň zaujme i nové klienty.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)