Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Další investice čínského Geely. Tentokrát do oživení značky Lotus

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Čínská společnost Zhejiang Geely Holding Group zvažuje investovat nejméně 1,5 miliardy liber (42,7 miliardy Kč) do oživení věhlasné britské automobilové značky Lotus. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg.

Značka Lotus se objevila mimo jiné ve filmech s britským agentem Jamesem Bondem.

Geely, která ovládá také automobilku Volvo Car, podle zdrojů plánuje mimo jiné v Británii výrobní závod a vývojové centrum. Jedná také o zvýšení svého 51procentního podílu v Lotusu se svým malajsijským partnerem Etika Automotive, který vlastní zbývající akcie.

Geely získala podíl v Lotusu od malajsijské automobilky Proton Holding loni, kdy rovněž koupila necelou polovinu v Protonu. Po akvizici zakladatel firmy Li Šu-fu uvedl, že prioritou bude učinit Proton a Lotus ziskovými, udržet jejich růst a využít nové technologické trendy elektrifikace a umělé inteligence. Řekl také, že zváží výrobu sportovních vozů Lotus v Číně.

Investiční plán je součástí Liovy velké vize, v rámci které chce učinit z Geely konkurenta automobilovým gigantům Toyota Motor a Volkswagen. Geely koupila v roce 2010 švédskou Volvo a vynaložila více než 11 miliard USD (dnes téměř 243 miliard Kč) za modernizaci jeho továren a oživení švédské značky. V únoru se Li stal největším akcionářem německé automobilky Daimler s podílem téměř deset procent.

První fáze oživení má zahrnovat rozšíření závodu Lotusu v Hethelu a zaměstnání 200 techniků. V další fázi chce Geely zřídit v Británii druhou továrnu a otevřít nové konstrukční a inovační centrum. Čínská automobilka doufá, že učiní z Lotusu luxusní značku, která bude konkurovat značkám Porsche a Ferrari.

Proton získal Lotus v roce 1996 za 51 milionů liber. Automobilka se však dostala pod vedením Protonu do problémů. Za prvních sedm měsíců letošního roku prodala podle údajů o registracích aut společnosti SMMT na domácím trhu jen 145 vozů a prodej jí klesl o 25 procent.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Avatar - praděda7
10. 8. 2018 22:17
Re: Britskej automobilovej průmysl
...oběť militantních levicových odborů. Bude zajímavé sledovat, jak si s nimi poradí čínští komunisté.... :-!