Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Britský autoprůmysl potřebuje hotovost a žádá o pomoc vládu

ČTK
Diskuze (5)

Britský automobilový průmysl potřebuje okamžitě hotovost a žádá vládu o pomoc dodavatelům.

Někteří mají v čase koronavirové krize peníze jen na týdny, nikoli měsíce, řekl agentuře Reuters generální ředitel britského sdružení výrobců a prodejců automobilů Mike Hawes.

Největší vývozce zboží v zemi zaměstnává více než 800.000 lidí. Mnozí z nich pracují pro výrobce součástek, kteří zásobují velké továrny - ty jsou ale nyní všechny zavřené.

Vláda sice oznámila sadu opatření včetně připravenosti platit 80 procent mzdy až do výše 2500 liber (téměř 78.900 Kč) měsíčně na zaměstnance, ta ale vstoupí v platnost až koncem měsíce.

Hawes se zasazuje o další úlevy, jako je dočasné zrušení daňových příspěvků na zaměstnance nebo poplatků za vzdělávání učňů. Zásadní je podle něj rychlost: "Firmy peníze potřebují hned," řekl Reuters.

Kromě problémů s výrobou čelí automobilový průmysl už teď i prudkému poklesu poptávky. Kvůli uzavření automobilových prodejen a obav zákazníků z vývoje ekonomiky prudce klesá prodej osobních vozů. Ve Francii se v březnu podle údajů francouzského automobilového svazu CCFA meziročně propadl o 72 procent na 62.668 vozů. V Itálii se prodej nových osobních aut minulý měsíc podle ministerstva dopravy snížil o 85 procent a v Německu klesl v březnu podle zdrojů agentury Reuters meziročně o 38 procent na 215.000 vozů.

ČTK
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - KANKUNEN
6. 4. 2020 11:14
Britové by potřebovali hlavně probankrotit,
multikulturně a bezpohlavně.
Avatar - eLzyx
6. 4. 2020 10:52
britský autoprůmysl?
britský autoprůmysl je v kejdě neustále, takže nic překvapivého.
Avatar - WinDiesel
6. 4. 2020 10:08
Britské autority donutily ....
… britské automobilky vyrábět auta s prodělkem (elektromobily, PHEV) a tak teď nemají peníze.
Jojo britská vláda bude solit, bezpochyby a zaslouženě.