Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Britský umělec modeluje ze starého automobilového šrotu

Mirek Mazal
Diskuze (2)

Zbytky na vyhození jsou základem povedených uměleckých výtvorů jednoho muže. Joe ve své dílně zužitkuje úplně vše, kromě recyklace může potěšit oko automobilového fajnšmekra.

Instinktivním řešením příliš starého nebo zásadně nefunkčního stroje je odvoz na vrakoviště. Vyřazení povozu z evidence před následnou likvidací drtičkou je noční můra britského umělce ovládaného nevšední dávkou uměleckého nadání a představivosti. Nadaný Joe Rush ve zničených mechanických součástkách spatřuje něco víc.

Bývalý kulisák dal přednost kreativnějšímu tvoření ve vlastní dílně. Po letech posedlosti čímkoliv s vrčícím motorem vsadil na samotářské tvoření pod lampičkou a postupně se dopracoval do autora úžasných děl, kurátora výstav a zakladatele galerijních instalací. Skládání soch z vyřazeného mechanického odpadu kopíruje trend recyklace, proto šikovného výtvarníka oslovují filmaři, hudebníci a jiné hvězdy podporující udržitelný životní styl.

Rush v ateliéru na jihu Londýna přebírá staré automobilové součástky, zrezivělé nářadí a rozbité kovové díly, aby jim dal nový život. Kliková hřídel motoru není sběrný odpad za pár korun, správnou vizí může ještě ozdobit krb a například palivová nádrž motocyklu perfektně odpovídá náčrtu steampunkové sochy obřího mravence. Tlumiče pérování dobře vytvoří svaly bizarního zvířete než obyčejný motocykl zmutuje v napodobeninu člověka. „Jednoho dne jsem se díval na tuhle starou motorku, kterou jsem měl v ložnici. Nejdřív jsem si myslel, že udělám muže jedoucího na motocyklu, skoro robota, ale pak mě napadlo, že bych mohl udělat něco jako kentaura, u kterého se motorka tak trochu promění v člověka,“ popsal Joe a dodal, že vnímá tendenci nacházet spoustu šrotu, ve kterém vidí něco víc.

Šílené kreace vznikají díky bezbřehé představivosti kombinované se zkušenostmi s budováním kulis filmů jako Star Wars. Po natočení se nepotřebné zbytky filmových dekorací vyhazovaly, což rvalo srdce improvizujícího sochaře. V průběhu let posunul limity staveb z kovového odpadu, replika Stonehenge z vojenského vybavení nebo obrovská plovoucí velryba z přebytečného hliníku jsou jen střípky dokonalé záchrany šrotu.

Některá z nejpovedenějších děl byla uvedena na festivalu Glastonbury Festival of Contemporary Performing Arts, pravidelná událost je největší hudební festival ve Spojeném království doprovázený uměleckou tématikou. Každý rok se na místo spojené s legendou o králi Artušovi sjede 175 tisíc lidí, kromě muzikantů se o zábavu starají cirkusoví akrobati, komici, alternativní řemeslníci apod. Rush pokaždé uvádí novou instalaci zahrnující zvláštní sochy, scénické návrhy, a dokonce i obřího fénixe chrlícího oheň, který korunoval hlavní pódium obsazené v roce 2013 hvězdnou kapelou The Rolling Stones.

Na festivalu je Joe také kurátorem instalace Cineramageddon, už podle názvu jde o sestavu aut různých tvarů a velikostí formující vědeckofantastické autokino. Zcela odvázaně upravené exempláře osazené například i pásy namísto kol nahrazují pohovky či křesla hlediště.

Video se připravuje ...

Auta jsou neustále vylepšována, přitom soukromé přibližovadlo po Glastonbury zastupuje Toyota HJ60. Hranatý krabicovitý off-road ze staré školy odpovídá konzervativnímu přístupu. „Líbí se mi, že mechanicky dobře jezdí,“ okomentoval Rush staromilskou Toyotu. Dalšími kousky v jeho garáži jsou například Chevrolety Express a Silverado, majestátní Oldsmobile, Buick Riviera anebo tradiční karavan Airstream Land Yacht. Vše dřívější výroby kvůli nezaměnitelnému charakteru typických amerických a poctivých modelů.

Mirek Mazal
Diskuze (2)

Doporučujeme

13. 6. 2022 14:08
Re: Doporucuji nastivit jednu hospou v Praze
a nebo Kovozoo na moravě
13. 6. 2022 11:40
Doporucuji nastivit jednu hospou v Praze
Kavarnu klubu Cross.
Na Plynarni.
Jestli se moc nepletu.
:-)